Bubur sedap

Bubur sedap смотреть последние обновления за сегодня на .

Bubur Nasi Ayam Rahsia Macam MCD

1060252
15741
521
00:03:05
21.02.2020

Hi semua. Hari ni saya nak menyediakan resepi yang paling senang iaitu bubur ayam. Ada terdapat pelbagai cara untuk menyediakan bubur ayam ni tapi secara asasnya, bahan-bahan yang diperlukan hanya lah ayam, halia dan juga sedikit garam atau bahan perasa. Boleh tambahkan pelbagai lauk dan sayuran yang lain ikut selera masing-masing. Selain itu, bubur juga sedap dimasak bersama santan untuk menambahkan rasa lemak. Dalam resepi ni, saya letakkan sedikit minyak bijan untuk menaikkan lagi aroma bubur ayam. Selamat mencuba. Bahan-Bahan Ayam Garam 1 Cawan Beras Halia Stok Ayam Minyak Bijan Ikan Bilis Bawang Cili Padi [English] Hi everyone. Today I want to prepare the simplest recipe of chicken porridge. There are many ways to prepare this chicken porridge but the basic ingredients are just chicken, ginger and also a little salt or seasoning. You can add different side dishes and vegetables according to your taste. Other than that, porridge can also be cooked with coconut milk to enhance the taste. In this recipe, I put some sesame oil to enhance the smells and taste of chicken porridge. Good luck. Ingredients Chicken 1 Cup Rice Ginger Chicken Stock Sesame Oil Anchovies Onion Bird Eye's Chili buat orang lapo, resepi masakan terbaik buat orang lapo, resepi buat orang lapo, bubur ayam, bubur ayam mcd, cara membuat bubur ayam, bubur nasi, bubur nasi ayam, resepi bubur nasi, cooking video, cara masak bubur ayam, resepi bubur ayam, chicken porridge, resep mudah, resep bubur ayam, bubur ayam mudah #buatoranglapo Subscribe 2nd Channel Buat Orang Lapo untuk behind the scene video - 🤍 Join this channel to get access to perks: 🤍 . . Dapatkan Pes Kari Serbaguna by Buat Orang Lapo di Shopee 🤍

Bubur Ayam ala McD dan Homemade Garlic Oil

315998
6863
185
00:09:22
09.02.2022

Jom tengok kali ni Che Nom nak sediakan Bubur ayam ala MCD. Bahan-bahannya tak lah banyak sangat, dan cara nak masak pun mudah aja. Mulamila kita sediakan bahan-bahan asas dulu, sama ada untuk rebusan atau untuk hidangan nanti. Kemudian Che Nom rebus isi ayam sampai masak. Air rebusan tu kita guna pulak untuk masak bubur nasi. Konsep bubur ayam ni simple tapi sedap. Che Nom kongsi juga cara untuk buat bawang goreng home made, dan yang special sekali minyak bawang putih yang memang sedap sangat kalau kita makan bersama dengan bubur ayam ni. Tak rugi kalau siapa yang mencuba. //Bahasa Melayu Bahan-bahan untuk bubur ayam: 2 keping isi ayam 3-4 keping hirisan halia Batang daun bawang 1-2 sudu besar stok pati ayam 4-5 cawan air 1 cawan beras Sedikit garam Bahan-bahan taburan: 1-2 biji cili merah Daun bawang Serbuk lada putih Minyak bijan Bawang goreng Bahan-bahan untuk minyak bawang putih: 1 cawan bawang putih 1 ½ cawan minyak masak //English - Ingredients for chicken porridge: 2 pieces chicken breast 3-4 pieces of ginger slices Green onion stalks 1-2 tablespoons chicken stock 4-5 cups of water 1 cup rice A little bit of salt Condiments: 1-2 red chillies Green onion White pepper powder Sesame oil Fried shallots Ingredients for garlic oil: 1 cup garlic 1 ½ cup cooking oil Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #resepichenom

Bubur Ayam ala Mc D || wajib cuba || Chicken Porridge || the best ever

483804
5541
181
00:05:55
09.11.2020

#buburayam #resepibuburayam #resepibuburayammcd #buburayamalamcd #chickenporridge #mcdchickenporridge #mcdchickenporridgerecipe #buburnasi #caramasakbuburnasi #buburnasiayam #howtocookporridge 😬its not ONION. It's GARLIC my dear😅sorry for wrong subtitle 🌹kuantiti sesuai untuk 4-5 orang dewasa makan 🌹 ❤️❤️isi Ayam lagi banyak lagi sedap. tambah jadi 1kg isi Ayam 👍❤️❤️ Assalamualaikum sahabat semua 😊 Semoga semuanya sihat-sihat selalu 😊 Kali ni saya kongsikan resepi dan cara nak buat bubur Ayam ala Mc D tu😋😍 siapa suka bubur Ayam mc d ?? sedap tau wajib cuba resepi ni. try la .. menu yg sebulan sekali memang wajib saya buat untuk saya dan anak-anak makan. nota:❤️❤️masa sepanjang masak bubur saya akan tambah air sedikit jika mula nampak kering. sebab bubur ni kena biar nampak ceroi masa masak nanti bila dah tutup api air akan menyerap pada bubur.❤️❤️ ❤️❤️hidangan sesuai 4-5 orang makan😊❤️❤️ - Music: Vlad Gluschenko — name of the exact track License: Creative Commons Attribution 3.0 Unported: 🤍

Bubur Ayam Periuk Nasi Yang Simple & Sedap~ | Simple Rice Pot Chicken Porridge

41798
405
9
00:01:05
24.11.2020

Bubur Ayam Periuk Nasi Yang Simple & Sedap~ | Simple Rice Pot Chicken Porridge 1 inci halia / 1 inch of ginger 2 ulas bawang putih / 2 pieces of garlic 1 cawan beras / 1 cup of rice 6-7 cawan air / 6-7 cups of water 1 batang lobak merah (dipotong dadu) / 1 carrot (diced) 1 biji kentang (dipotong dadu) / 1 potato (diced) 1 tbsp stok ayam / 1 tbsp of chicken stock 1 tsp garam / 1 tsp of salt Rujuk video untuk langkah-langkah memasak. Refer video for the cooking steps.

RESEPI BUBUR AYAM SIMPLE DAN Sedap | Chicken Porridge Recipes

129431
161
00:02:22
20.09.2019

#porridge #bubur #buburayam #yummy #viral #breakfast #chickenporridge

#khairulaming Cara paling mudah membuat Bubur Ayam Ala Mc Donald's yg sedap | Dapur Lonely

28219
1210
4
00:00:59
25.04.2020

Bubur Ayam ala Mekdi 🍲 . Bahan2/Ingredients:. . 🌕6 cawan air (6 cups water) 🌕2 inci halia (2 inches ginger) 🌕1 kiub pati ayam (1 cube chicken stock) 🌕Ayam (Chicken) 🌕1 cawan beras (1 cup rice) 🌕Garam (salt) 🌕Daun bawang (scallion) 🌕Bawang goreng (fried shallots) 🌕Cili (Chilis) 🌕Minyak bijan (Sesame oil) . . . . No prejudice. All materials (excluding music) owned by Rasapop PLT. All characters created are fictional and not associated with any individual or parties. #food #foodie #minum #juice #malaysia #kualalumpur #tasty #foodporn #healthy #2019 #eat #recipe #resepi #masak #dapur #dapurlonely #lapar #makan #bubur #buburayam #porridge #chicken

Resepi Lengkap Cara Buat Nasi Air Ala Thai / Golok | Sangat Sedap Boleh Buat Jual

233543
6244
291
00:08:35
27.12.2020

Bahan bahan nasi air 2 cawan beras 2 inci hali garam Bahan bahan sup ayam 2 biji bawang merah di hiris 5 ulas bawang putih yg diketuk rempah 4 sekawan ayam garam dan gula 1 kiub pati ayam akar daun ketumbar 2 inci halia di ketuk Bahan bahan sambal hijau cili hijau 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih cuka garam dan gula Bahan bahan kicap masin cili padi di potong sos ikan Bahan bahan minyak bawang putih 7 ulas bawang putih yg di cincang minyak masak #nasiairalathai #nasiairkelantan #meecelup

Resepi Bubur Jagung Sedap

209
9
1
00:03:45
07.11.2022

Dalam video kali ini kami akan mengajarkan anda cara mudah untuk membuat bubur jagung yang sedap. Ianya tidak asing lagi dalam masyarakat kita dari dulu hingga sekarang. Berikut Merupakan Bahan-Bahan Bubur Jagung: - 4 tongkol jagung - 4 cawan air - 1/2 cawan gula - 1/3 cawan sagu (direndam terlebih dahulu selama 1 jam) - 300ml santan segar - 2 helai daun pandan - Garam Perkakasan yang digunakan: 1. Non sticky Casserole (Carote) : 🤍 2. Silicone ladle food (Carote): 🤍 3. Hanabishi infrared ceramic cooker: 🤍 Music: Silence theme Musician: Xuxiao #buburjagung #resepibuburjagung #buburjagungsedap #caramembuatbuburjagung

Cara Masak Bubur Simple | #shorts

12539
3
00:00:55
12.07.2022

#shorts Bubur ni sesuai untuk semua peringkat umur. Memang sedap dan senanv buat. Boleh cuba dirumah masing-masing.

BUBUR LAMBUK DAGING SEDAP

1227
4
0
00:00:53
10.05.2020

BUBUR LAMBUK DAGING #Iftar #Ramadhan2020 Cubalah 😍👇🏻 2 mug beras | rendam dalam 20 minit 1/2kg daging | campur yang berlemak (daging tetel) 1 bungkus kecil rempah sup 250ml santan 3 sudu makan lada hitam 3 biji bawang merah | dikisar 8 ulas bawang putih | dikisar 1.5sm halia | dikisar 1kiub pati kiub lembu | jika suka Kentang secukupnya | dipotong kiub Lobak merah | dipotong kiub Daun sup | untuk ditabur Bawang goreng | untuk ditabur CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga agak garing 2. Masukkan rempah sup, tumis hingga naik minyak dan masak. 3. Masukkan daging, gaul sebati dan masukkan beras. 4. Gorengkan beras seketika, dan masukkan air 5. Rebus beras sehingga nampak lembut. 6. Masukkan santan dan garam secukup rasa. 8. Masukkan lada hitam dan pati kiub lembu 🤍 Cukup rasa.Masukkan juga kentang dan lobak merah 9. Bila sayur dah lembut, taburkan daun sup dan bawang goreng 10. Siap untuk dihidang Mudah dimasak, semua pun masuk dalam satu periuk aje. Terima kasih buat yg Kongsi resepi asal yer..

Resepi Bubur Daging, simple dan sedap | Meat porridge

31296
147
00:04:17
01.06.2020

#menubukapuasa #bubur #porridge

Cara masak Bubur Lambuk yang sedap macam di masjid !! Rugi tak cuba.. senang sangat !😃Cook porridge

12656
134
19
00:05:06
14.02.2022

#masakankampung #bubur #buburlambuk #buburlambok #resepibuburlambuk #buburlambukmasjid #caramasakbuburlambuk #malaysiancuisine #masakanmalaysia #resepimudah #buburnasi #buburdaging Assalamualaikum semua 😃.. Semoga semuanya sihat-sihat selalu amin 😊 Terima kasih kerana masih support channel saya yang tak seberapa ini..❤️ Kali ni saya kongsikan resepi dan cara masak bubur lambuk yang sedap macam di masjid yang mudah tapi lazat .😋 Bubur lambuk memang menjadi kegemaran saya sejak dari kecil. Arwah abah memang rajin ambil bubur lambuk di masjid bila tibanya bulan puasa. Kami dulu orang yang susah.. Bubur lambuk lah menu berbuka kami. 😊 Hingga sekarang kalau berbuka saya sangat suka cari bubur lambuk samada di masjid , bazar ataupun. buat sendiri.. Haa.. lepasni sesiapa yang suka sangat makan bubur lambuk tu tak perlu lagi tunggu bulan puasa. Boleh cuba buat sendiri bila teringin nak makan tu. 😃😁 Selamat mencuba.. Sukatan dalam video ni boleh hidang untuk 4-5 orang sekali makan..

Bubur Nasi Berlauk Paling Mudah, Dijamin Sedap Kampung Style. Rice Porridge With Tasty Side Dishes

10080
143
7
00:07:06
05.08.2021

Bubur nasi berlauk ni memang alternatif jika dah bosan makan nasi hari-hari. Ia memang kesukaan anak-anak dan suami kak era. Kak era masak simple jer cara orang dulu-dulu masak. Bubur nasi kosong makan dengan sayur kangkung goreng belacan dipadukan pula dengan sambal bilis berkicap pedas dan ada pula telur asin memang terangkat lah kan. Memang bubur nasi dolu-dolu sangattt. Cubalah resepi ni, moga menjadi kegemaran seisi keluarga. Salam perkenalan dari kak era kepada yang baru dan dah lama subscribe channel youtube kak era ni. Terima kasih banyak atas sokongan semua terhadap minat kak era terhadap dunia masakan dan baking ini. Semoga semua video masak kak era ini di kongsi dengan sahabat-sahabat dan teman serta ahli keluarga serta bermanfaat kepada semua. Jika ada sebarang pertanyaan, boleh komen dan tanya pada kak era, jangan segan-segan ya. Bubur nasi Rice porridge is one of many Malaysian favorite dishes. Can be eaten at any time either having it during breakfast, lunch, dinner or even supper. With tasty side dishes likes kangkong goreng belacan ( stir fried water spinach with shrimp paste) and sambal bilis kicap pedas (fried anchovies with spicy sweet soy sauce sambal) you will never forget one of the great feel of kampung (village) taste and its taste enhance with salted egg. Try yours by following the recipe given and methods of cooking in this video. Thank you❤ #buburnasipalingmudahdansangatsedap #easyandtastyriceporridge #masakmudahdansedap

Resep Bubur Ayam || Chicken Porridge

931510
11960
494
00:10:04
04.11.2020

Assalamualaikum. Hai semua, Resep kali ini udah ga asing lagi di lidah orang Indonesia, karena rasanya yang sangat enak. Menu ini emang nikmat banget di santap untuk sarapan. Dan ternyata cara membuatnya sangat simpel. 10 menit aja bubur udah jadi.... anti ribet. Tips : - Kacang kedelainya di rendam dulu selama 2 jam. - Ketika memblender nasi hanya sebentar saja, sekitar 1 menit (sesuaikan tekstur bubur dengan selera masing2). - Beri cukup air saat memblender nasi agar memudahkan untuk mendapatkan tekstur yang di inginkan. - Bisa ditambahkan santan instan jika suka. Bahan-bahan : ~Bubur (2 porsi) : 1 piring nasi 1 lt air 1 lb daun salam garam & penyedap rasa secukupnya ~Kuah kuning : 1/2 ekor ayam 10 sg bawang merah 5 sg bawang putih 1 ruas kunyit 1 ruas jahe 1 sdt ketumbar 1/2 sdt lada 3 bt kemiri 1 bt serai 2 lb daun salam Garam & penyedap rasa ~Sambal : 10 bh cabai rawit oren 2 bh bawang merah 1 bh bawang putih kuah kaldu kuning ~Lauk Pelengkap: kerupuk udang ayam suwir kacang kedelai bawang goreng sambal daun bawang daun seledri kecap Simak videonya sampai akhir untuk mengetahui cara membuatnya... jangan lupa subscribe, like, comment and share.... Trimakasih. #buburayam #resepbuburayam #buburkuahkuning bubur aceh || bubur lambuk 🤍 Resep bubur merah putih hemat gas 🤍 Please Subscribe my other Youtube channel : 🤍Anafi'S Art 🤍 Follow me on Instagram: 🤍

Bubur Pulut Hitam LEbAM tapi SEDAP GILA! | #PicahMasak #006

81601
819
62
00:05:38
02.02.2020

Assalamualaikum hi guys! Video kalini Nella buat Bubur Pulut Hitam yang terpaling simple di doniaaaaaaaaa! 😝😝 I masak dengan menggunakan 7 bahan je. Sumpah tak tipu. Senang gila nak buat bubur pulut hitam ni tau! Beras pulut 250g sesuai untuk 3-4 orang makan tapi sebenarnya itu adalah saiz satu hidangan penuh untuk seorang neklah 🤣😝😋 RESEPI PENUH BAHAN 250g 🤍 1 cawan - beras pulut hitam 500ml 🤍 5 cawan - air 200ml - santan pekat 1/2 silinder - gula melaka 4 sdb - gula pasir 1/2 sdb - garam 3 helai - daun pandan CARA MASAK 1. Rendam beras pulut hitam sekurang2 nya 4 jam sebelum mula masak 2. Rebus air dan tunggu hingga mendidih 3. Masukkan beras pulut, dan tunggu sampai mendidih 4. Masukkan daun pandan, gula melaka, gula pasir dan garam 5. Tunggu hingga beras pulut hitam empuk. 6. Biarkan sampai bubur mendidih. 7. Gunakan api sederhana dan masukkan santan, tunggu bubur mendidih 8. Its DONE! Hope you guys enjoy this video 🤗 Thanks for watching! Kalau korang tengok video & baca description ni sampai habis, tolong komen “hi nekla 😛” Resepi Bubur Kacang Hijau 🤍 Pengalaman Bersalin Anak Sulung Part 1 : 🤍 LETS BE FRIENDS IN SOMEWHERE DOWN HERE 💕 Instagram : 🤍 Twitter : 🤍 Facebook : 🤍 For business purpose; itsnella.co🤍gmail.com SUBSCRIBE SUBSCRIBE SUBSCRIBE ME! 🤍 My Gear ; 📷 iphone 6+ ⚙️ Inshot Apps Subcount :

Bubur Jagung Kak Yan | Tips Bubur Jagung Sedap|

6997
182
18
00:08:24
20.08.2022

Assalammualaikum dan Hi semua, Nak buat bubur jagung sedap, ada tips nya. Jadi kena tonton video ini sampai habis. Cuba lah ye... Bahan-bahannya: 5 tongkol jagung 500ml santan 1 sudu teh garam 4-5 sudu besar gula perang 2 sudu besar biji sagu Air secukupnya Ingredients: 5 cobs of corn 500ml coconut milk 1 teaspoon of salt 4-5 tablespoons of brown sugar 2 tablespoons of sago Sufficient water Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Resepi bubur lambuk ini JOHAN pertandingan bubur lambuk paling sedap | Malaysian Congee

59331
705
61
00:09:18
30.04.2020

Resepi Bubur Lambuk Juara Resepi ini di kongsi oleh Puan Ernida Othman di mana resepi ini antara resepi yang pernah memenangi satu pertandingan bubur lambuk di Malaysia . Hidangan yang disaji ialah untuk anggaran kepada 200 orang makan. Ramai yang mencuba menu ini telah memberikan komen yang sangat positif. Atas permintaan ramai yang bertanyakan resepi, maka terhasillah video masakan ini yang dimasak oleh Puan Ernida Othman sendiri pada 28 April 2020 untuk diedarkan kepada penduduk 2b6 Puncak Alam sebagai salah satu menu sumbangan untuk berbuka puasa. Kepada sesiapa yang berhajat untuk memasak bubur lambuk dalam kuantiti yang banyak patut mencuba resepi ini kerana resepi ini telah menyediakan sukatan garam yang tepat. Berikut ialah resepinya: BAHAN-BAHAN: 10 kg beras 3kg daging(dipotong) 1kg Udang (direbus Dan dibuang kulit) Air udang hasil rebusan udang (blend kulit udang yg dikupas bersama air rebusan udang dan ambil airnya) 20ps bawang besar (dihiris) Halia 3 inci (dihiris) 10 btg serai (diketuk) 10 btg kulit kayu manis Segenggam bunga lawang Segenggam lada hitam Segengam halba 10 helai daun pandan 2 bungkus besar Serbuk sup Adabi (500g x 2) 1kg lobak merah 1kg cendawan telinga kera (direndam Dan dihiris) 1 bungkus besar bawang goreng 2 ikat Daun sup Dan daun bawang 800 gm Minyak sapi (2 tin ) 1kg minyak masak 2 liter santan 2 paket Garam (700gm) 10 kiub pati ayam 5 sudu besar serbuk perasa cukup rasa Air (ditambah beransur-ansur ikut kepekatan bubur) Kredit Resepi : Pn. Ernida Othman #BuburLambuk #NazAjKitchen #malaycongee #resepibuburlambuksedap

RESEPI RAHSIA BUBUR LAMBUK YANG SEDAP!Mesti cuba

43181
497
112
00:04:06
24.04.2020

#BuburLambuk #MenuBukaPuasa #MenuRamadhan #BuburLambukAlaKampungBaru

Bubur Lambuk Yang Sangat Sedap

16616
162
8
00:02:44
28.04.2021

Kalau bulan Ramadhan, mesti ingat bubur lambuk. Kalau bubur lambuk, mesti mengimbau nostalgia Ramadhan. Haa bubur lambuk sangat sinonim dengan Ramadhan. Hari ini saya nak kongsikan resipi bubur lambuk yang sangat sedap. Kali ini juga saya menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s. Beras ini sangat bagus untuk mereka yang diet atau mempunyai masalah gula berlebihan kerana ia rendah GI (indeks glisemik). Untuk resipi lengkap, saya juga akan kongsikan di blog Azie Kitchen. Jangan lupa mencuba kerana bubur lambuk ini bertambah sedap menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s! Nak beli beras perang kukus ecoBrown’s mudah sahaja. Klik link ini : 🤍 Boleh ramai ramai like, komen dan share supaya ramai mendapat manfaat.   #resipiaziekitchen #videoaziekitchen #berasperangkukusecobrowns #resipibuburlambuksedap #bukuresipiaziekitchenhebatdidapur #ecoBrowns #BrownIsBetter  

Bubur Jagung 🌽 Sedap

30950
297
14
00:02:47
10.09.2020

Hi Selamat datang ke Kasi Tapau Channel. untuk video ini kita akan buat Bubur Jagung. Makanan pencuci mulut ini popular di Asia Tenggara, di Filipina mereka panggil Ginataang Mais. Di Malaysia dan Indonesian kita panggil Bubur Jagung. Rasanya lemak-lemak manis senang kata sedap. BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN - Jagung - Gula - Santan - Sagu - Garam - Susu Cair - Air - Daun Pandan Hi welcome to Kasi Tapau Channel. For this video we will make corn porridge. These dessert are popular the south east Asia, in Filipinos they called this Ginataang Mais, in Malaysia and Indonesian we called this Bubur Jagung. The taste like creamy fat and sweet by the way is very delicious. INGREDIENTS NEEDED - Corn - Sugar - Coconut Milk - Sago - Salt - Liquid Milk - Water - Pandan leaf #BuburJagung #GinataangMais #SimpleRecipe

Bubur Pulut Hitam Lemak Manis

10474
150
10
00:00:56
16.02.2022

Bahan bahan: 2 ½ cawan beras pulut hitam - 350 gram 135 gram gula melaka 4 sudu besar gula - 100 gram 1 sudu kecil garam 300 ml santan 200 ml air atau secukupnya 1 helai daun pandan

BUBUR ROLLED OAT SEDAP RASA BUBUR MCD!😋

21660
526
32
00:08:57
20.11.2020

Boleh kurus kalau makan rolled Oat dengan cara yang betul😌 Dh la sedap, rendah kalori boleh kurus pulak tu😋😍 #buburoat #buburrolledoat #rolledoat #oatmeaal #buburmcD #mcD

RESEPI BUBUR TEPUNG PULUT @ BUBUR CANDIL SEDAP | traditional indonesia desserts (malay/english sub)

1954
40
13
00:03:59
18.03.2022

RESEPI BUBUR TEPUNG PULUT 🤍 BUBUR CANDIL SEDAP | traditional indonesia desserts (malay/english sub) ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA. SELAMAT DATANG KE BUTTERLAICI. HARI INI SAYA AKAN KONGSIKAN RESEPI BUBUR TEPUNG PULUT. JOM KITA MULAKAN. * BAHAN-BAHAN: BAHASA MELAYU 180 gram tepung pulut 1/2 sk garam 3/4 cwn air 3 cwn air 160 gram gula melaka 1 helai daun pandan 1 sb tepung jagung 2 sb air 100 ml santan 1 cwn air 1/4 sk garam 1 helai daun pandan 1 sb tepung jagung 2 sb air (Untuk 3 orang) * INGREDIENTS: ENGLISH - 180 gram glutinous rice flour 1/2 tsp salt 3/4 cup water 3 cup water 160 gram dried palm sugar 1 pandan leaf 1 tbsp corn flour 2 tbsp water 100 ml coconut milk 1 cup water 1/4 tsp salt 1 pandan leaf 1 tbsp corn flour 2 tbsp water (For 3 persons) * IKUTI KAMI - Youtube: 🤍 Instagram: 🤍 Facebook: 🤍 TikTok: 🤍 Website: 🤍 * HASHTAGS - #bubur #buburcandil #kuihtradisional * LINK VIDEO - Video Ini: 🤍 Video Sebelumnya: 🤍 🙏🙏 TERIMA KASIH KERANA MENONTON 🙏🙏 * SUBSCRIBE, LIKE, COMMENT & SHARE!!! *

Bubur Nasi Utara @ Kanji Sedap Tak Terhingga 😋😋😋😋😋

14287
147
11
00:08:47
18.07.2020

Assalamualaikum. Untuk harini Cikgu Pencen akan menyediakan Bubur Nasi Utara ataupun nama lainnya Kanji. Selalunya Kanji popular ketika bulan puasa di negeri-negeri utara. Menu yang lengkap dan sesuai di makan oleh setiap peringkat umur. Kanji ni juga sedap dimakan bersama sambal tumis pilihan untuk orang yang suka makan pedas. Selamat mencuba resepi ini! Bahan-bahannya: Beras basmathi - 1 mug Bawang besar - 1 biji Bawang putih - 3 ulas Halia - 1 inci Stok ayam - 3 cawan Daun bawang Daun sup Santan pekat - 1 1/2 cawan Udang kering - 1/2 cawan Isi ayam - 1 cawan Serbuk sup - 2 sb Lobak masin - 1/2 cawan Lada hitam - 1 sb Halba - 1/2 sb Karot - 1/2 batang Serai - 2 batang Garam Ditumis asing: Bawang besar - 1 biji Bawang putih - 3 ulas

Resepi Bubur Kacang Hijau Sedap & Pekat | Bubur Jagung & Sagu

25619
324
40
00:04:19
04.01.2021

#buburkacanghijau #resepibuburkacanghijau #buburjagung #buburkacanghijaudanjagung #carabuatbuburkacanghijau #resepibubursimplesedap #buburkacanghijausedap #resepibuburkacanghijausimple #kacanghijau #resepibuburkacang Bahan2👇 260g kacang hijau 150g jagung frozen 50g biji sagu 50g gula pasir 1/2 ketul gula melaka 150ml santan pekat 3 helai daun pandan 1sk garam 800ml air Ingredients👇 260g green bean 150g frozen corn 50g sago seeds 50g castor sugar 1/2 palm sugar 150ml concentrated coconut milk 3 pandan leaves 1tsp salt 800ml water

CARA BUAT BUBUR NASI UNTUK PESAKIT COVID-19 !

25541
315
19
00:02:52
07.03.2022

Assalammualaikum semua! Hari ini DB akan kongsikan cara buat bubur nasi untuk pesakit covid-19. DB masak bubur ni untuk atok. Sangat mudah untuk membuatnya. Selamat mencuba. Bahan-bahan 1 cup beras 1/2 kiub pati ayam 1 lobak merah 1 biji kentang 2 inci halia 500ml air Garam secukup rasa Cara-cara yang lebih lengkap boleh tengok di video. Jangan lupa like, share dan subscribe. Terima kasih! FOLLOW DAPUR BIRU : INSTAGRAM 🤍 FACEBOOK PAGE 🤍 TWITTER 🤍 JOIN GROUP TELEGRAM 🤍 Tentang Dapur Biru: Hai semua, boleh panggil DB. Dapur Biru berkongsi resepi yang sedap & menarik. Ada pelbagai resepi yang DB kongsikan seperti resepi melayu, asia, western, kuih muih, kek, pastri dan lain-lain. Jangan lupa like, comment, subscribe channel ini dan tekan bell notification untuk mengikuti video resepi DB. Terima kasih #buburnasi #bubur #carabuatbubur #caramasakbubur #dapurbiru #covid19 #covid

BUBUR JAGUNG MUDAH DAN SEDAP

54507
126
00:08:03
16.03.2021

Bahan bahan 6 biji jagung (ambil isi jagung guna pisau) 7/8sb sagu 2 keping gula melaka 2 helai daun pandan 1sk garam 1kotan santan. 2/3 sb gula cara masak: Rebus isi jagung dengan air hingga lembut. Masukkan sagu yang sudah dibilas air biasa. Kacau hingga sagu jernih. Kemudian ,masukkan 2 keping gula melaka dan daun pandan... seterusnya masukan 1 kotak santan segera.. kacau sebati. kalau kuah terlalu pekat boleh tambah sedikit air panas. kemudian masukkan 1 sk garam.. kacau hingga betul betul masak. siap... #buburjagungmudah #buburjagung Music: Green Leaves Musician: music by audionautix.com License: 🤍

RESEPI BUBUR AYAM ALA MC'D ❗ MUDAH DAN SEDAP GUNA PRESSURE COOKER❗CARA CHEHA

304
64
32
00:07:18
31.01.2023

Hai Assalamualaikum 🌺🌺 Apa khabar? CheHa doakan semoga kalian semua sentiasa sihat dan berbahagia selalu... Untuk kali ini CheHa berkongsi resepi yang sangat simple dan mudah.. sesuai untuk mereka yang kurang sihat,batuk,demam atau selsema iaitu: BUBUR AYAM ALA MC'D Bahan-bahan 1 cawan beras 5 cawan air kosong ½ biji bawang besar 1 ulas bawang putih 1 inci halia 1 batang serai diketuk isi ayam secukupnya 1sk serbuk pati ayam 1sk serbuk lada hitam 1 sk serbuk lada putih 1 sb minyak sayuran/bijan Garam secukup rasa Selamat mencuba 🌸🌸 Untuk mengetahui lebih lanjut sila tonton video ini sehingga selesai.. terima kasih 😍🥰 #buburayam #buburayammc'd#bubur #resepienak #delicious #deliciousfood #masakmudah #easycooking #menusederhana #mycookingstyling #easyrecipe #masakanrumahan #chehachannel

BUBUR AYAM SEDAP DAHLIA’S KITCHEN

128190
719
22
00:03:47
05.02.2018

BUBUR AYAM DAHLIA’S KITCHEN 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 BAHAN BAHAN KISAR ( Blend ) 6 Ulas Bawang Putih Setengah Ibu Jari Halia *Kedua dua bahan yg diatas ini, dikisar dan disaring. Ambil air saringan nya sahaja. BAHAN BAHAN LAIN 1 1/2 Leng(gayong) Beras 1 Kiub Chicken Stock Lada Sulah ( citarasa masing2 ) Dada Ayam ( dihiris kecil ) 1/2 Lobak Merah ( dipotong dadu kecil ) atau Sayur Campur (optinal) Air ( 3-4 mangkuk dahulu, ditambah jika masih pekat ) Garam Secukup Rasa Cara cara membuat sila rujuk pada Tuitorial Video. Selamat Mencuba... Ihklas Dari Saya Manfaat Untuk Semua...

Bubur Lambuk Kampong Bharu ASLI Resepi Masjid Jual Hari-Hari

202455
3095
164
00:10:07
26.04.2021

Siri Street Food kembali lagi dengan edisi Ramadhan, kali ini kami ke bubur lambuk asli Kampung Bharu Haji Razali, yang sangat popular dengan keenakan bubur lambuk yang menjadi tumpuan penduduk setempat apabila setiap kali bulan puasa tiba. Bubur lambuk ini sudah hampir 30 tahun lebih diusahakan sendiri oleh Haji Razali bersama orang Kampung Masjid Kampung Bharu. #StreetFoodRamadhan​ #Bubur lambuk #DestinasiTV​ 📍Lokasi » Warung Annur Kampung Bharu (Bubur Lambuk Asli Kampung Bharu Haji Razali) ☎️ Telefon » 019-7782806 Bermula pada tahun 2017, Destinasi TV melihat budaya kulinari dan darmawisata sebagai pintu kepada sejarah, tradisi dan evolusi masyarakat tempatan. Merupakan sebahagian dari Kumpulan Manggis (🤍), Destinasi TV menghasilkan siri video digital yang menghiburkan, mendidik dan berkualiti tinggi untuk tayangan umum secara percuma di platform seperti Youtube, Facebook, Instagram, IFlix dan Dim Sum. Destinasi TV terkenal dengan siri video digital seperti “Mat Salleh Cari Makan”, “Kembara Ramadan Rhys”, “Pilihan Terbaik”, “Sembang Bros”, “The Nasi Lemak Show”, dan “Trek Artisan”.

Rahsia Hidangan Moreh Bubur Lambuk Yang Sedap Ala Kg Baru. Cuba, Jangan Tak Cuba! | iCookAsia

12849
217
9
00:06:39
22.04.2021

Bubur Lambuk antara hidangan yang paling popular pada bulan Ramadan dan kebiasaannya dihidang untuk orang ramai selepas solat Terawih atau pada waktu Moreh. Pelbagai cara sebenarnya untuk membuat hidangan ini. Tetapi, untuk episod kali ini, Datik Adek nak kongsikan cara membuat Bubur Lambuk ala di Kampung Baru. Resipi Bubur Lambuk ini diambil daripada buku Makanan Warisan Malaysia, hasil kerja Datin Kalsom dan Datin Hamidah. Hidangan 15 orang 2 cwn marjerin dan 1 cwn minyak sapi 10 labu bawang besar, dimayang 14 ulas bawang putih, dimayang 10 cm halia, dimayang halus 10 helai daun pandan Rempah menumis 15 cm kayu manis 15 kuntum bunga cengkih 5 kuntum bunga lawang 10 biji pelaga 5 sdt halba Rempah disangai dan dikisar 2 sdm biji ketumbar 13⁄4 sdm jintan putih 13⁄4 sdm lada putih 13⁄4 sdm lada hitam 5 cwn udang kering, direndam dan dikisar 2.5 kg daging tetel, dipotong menjadi ketulan kecil air 5 cwn beras, dicuci dan tuskan 10 btg lobak merah, dipotong dadu 21⁄2 cwn kurma tanpa biji, dipotong dadu 21⁄2 liter pati santan 5 cwn bawang goreng (ms 309), diketepikan 1 cwn untuk hiasan garam secukup rasa 10 tangkai daun ketumbar atau daun sup, diracik halus 10 tangkai daun bawang, diracik halus bawang goreng Cara memasak: 1. Panaskan marjerin dan minyak sapi di dalam periuk besar. Dengan menggunakan api yang sederhana, tumis bawang besar dan bahan aromatik berikutnya selama 3 minit. Kemudian masukkan rempah tumisan dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan rempah yang telah disangai dan dikisar, tumis hingga garing. Kemudian masukkan udang kering. 2. Masukkan daging ke dalam periuk dan goreng sehingga terbit minyak. Tuangkan air secukupnya dan rebus daging sehingga tiga suku masak. 3. Masukkan beras ke dalam periuk berisi daging dengan air secukupnya supaya beras hancur menjadi bubur. 4. Masukkan bahan-bahan yang masih berbaki seperti lobak merah, kurma, bawang goreng dan garam secukup rasa. Tuangkan santan dan gaul. 5. Selepas bubur lambuk siap dimasak, taburkan daun ketumbar, daun bawang dan lebihan bawang goreng. Kacau sebentar. Anda boleh dapatkan buku masakan ini secara 'online', sila layari: (Eng) Malaysia's Culinary Heritage Book - 🤍 (Malay) Makanan Warisan Malaysia - 🤍 Video resipi ini adalah hasil kerjasama Kalsom Taib Publishing, Penjana, MyCreative Ventures dan Jabatan Warisan Negara. #BuburLambuk #ResepiRamadan #iCookAsia Want to be featured in our video? email us at partner🤍icookasia.com Visit iCookAsia for more recipes: 🤍 for more recipes. Facebook: 🤍 Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 for advertising enquiries, please email to: sales🤍icookasia.com

Cara Masak Bubur Ayam yang sangat sedap | Sekeluarga pasti suka makan

1235
25
29
00:03:18
01.04.2021

Resepi bubur ayam Bahan utk rebusan ayam: 1)Paha ayam - 2 ketul 2)Halia - 3 hiris 3)Bawang putih - 2 ulas diketuk 4)Air secukupnya Bahan untuk masak bubur ayam: 1)Beras - 3/4 cawan 2)Bawang putih - 1 ulas dicincang halus 3)Bawang merah kecil - 1biji dihiris halus 4)Ubi kentang saiz sederhana besar - 1biji dicincang halus 5)Lobak - 1/2 batang dicincang halus 6)halia sedikit - dihiris nipis seperti mancis 7)Kulit ayam sedikit 8)kiub pati ayam - 1/2 ketul 9)Garam sedikit 10)Minyak masak - 2 sudu makan 11)Air rebusan ayam 12) Isi Ayam yg dicarikan 13)Air secukupnya Bahan untuk hiasan bubur 1)Daun sup 2)Bawang goreng TAMBAHAN: 1)kalau ada minyak bijan boleh ditambah dalam bubur akan lagi wangi mcm alah2x mcd. Untuk cara2x memasak tengok video diatas supaya mudah untuk anda fahami. Terimah kasih sudah singgah di channel .Semoga kalian selalu dimurahkan rezeki yang melimpah.Dan semoga resepi ini memberikan idea cara masak bubur ayam yang sedap untuk anda. #buburayamspecial #riceporridagechicken #buburayam

Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu

56265
989
45
00:08:14
24.04.2020

Assalamualaikum guys. Salam Ramadhan 1441H. Selamat Berpuasa ya. Episod kali ini aku kongsikan Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu atau kami panggil Kanji. Selamat Mencuba dan moga bermanfaat 🌹 . Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu . Bahan menumis: 🔵 2 sudu besar minyak sapi 🔵 2 sudu besar minyak masak 🔵 1 batang kulit kayu manis 🔵 2 kuntum bunga lawang 🔵 2-3 kuntum bunga cengkih 🔵 3 biji buah pelaga 🔵 1 helai daun pandan 🔵 1 biji bawang besar (tumbuk kasar) 🔵 3-4 ulas bawang putih (tumbuk kasar) 🔵 1 inchi halia (tumbuk kasar) 🔵 1 sudu kecil serbuk ketumbar 🔵 1 sudu kecil serbuk jintan manis 🔵 2 biji buah keras (ditumbuk) 🔵 1 sudu kecil halba 🔵 1 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk) 🔵 200g isi ayam(potong dadu) Bahan-bahan lain: 🔵 1 cawan beras (direndam semalaman) 🔵 air secukupnya 🔵 1 kiub pati ayam 🔵 1 sudu besar lada hitam kasar 🔵 garam secukup rasa 🔵 1 pokok daun sup (dihiris) 🔵 1/2 cawan santan pekat 🔵 bawang goreng 🔵 daun bawang 🔵 cili merah . resipi bubur lambuk bubur lambuk ayam cara masak bubur . . Instagram : 🤍 Facebook Page : 🤍 . . #buburlambuk #buburlambukayam #MunawwarKitchen

RAHSIA BUBUR KACANG YANG SEDAP|RJnina

1931
29
1
00:00:31
16.10.2022

Resepi Bubur Nasi Sedap

108
3
0
00:04:11
06.09.2021

Resepi kali ini ibu tunjukkan cara nak buat bubur nasi yang sangat sedap resepi disini adalah anggaran 6 - 7 orang makan bahan bahan : 1 inci halia dimayang memanjang daun bawang daun sup potong halus ayam (dada) hiris nipis nipis ayam diperap dengan: 2 sdb sos tiram 1sdb tepung jagung 1 sdk serbuk cukup rasa 2sdb air 2 sdb minyak sayur gaul rata dan perap seketika cara masak : 1 gelas beras (ibu guna gelas yang agak besar) beras cuci dahulu anggaran 10 gelas ( gelas yang digunakan untuk menyukat beras) rebus terlebih dahulu air biar mendidih,bila mendidih barulah dimasukkan beras yang sudah dibersihkan.Jangan kerap mengacau beras takut nanti hangit kat bawah.Lebih kurang setengah jam untuk beras masak sepenuhnya.Selepas itu guna whisk untuk mengacau,tambah air dalam 2 gelas lagi dan masak lagi anggaran 10 minit,selepas itu masukkan ayam yang diperap tadi dan masak ( masuk satu satu supaya tak melekat) masak lagi lebih kurang 2 3 minit kemudian masukkan 11/2 sdk garam 1 sdb serbuk cukup rasa #buburnasi#buburayam

CARA MASAK BUBUR OAT SIHAT SIMPLE DAN SEDAP SESUAI MENU DIET

5603
144
30
00:08:02
23.08.2022

CARA MASAK BUBUR OAT SIHAT SIMPLE DAN SEDAP SESUAI MENU DIET Bahan bahan 6 sudu oat 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 1 inci halia 2 cawan air sedikit dada ayam sedikit lobak merah sedikit daun bawang n sup sedikit serbuk lada hitam 1🤍½ kiub ayam sila tonton video untuk mengetahui lebih lanjut cara masak nya terima kasih #moktihchannel #resepiviral #resepi #buburoat

Bubur Nasi Berlauk | Sedap Dan Simple | Wajib Cuba

43887
718
37
00:04:54
30.06.2020

BUBUR NASI BERLAUK Bahan2 * 3 biji Bawang kecik * 10 ulas bawang putih * 2½ inci halia * 1 biji ubi Kentang * 1 batang lobak merah * dada ayam 4 ketul * 3 cawan beras Cara2 - ✔️ Hiris nipis bawang-bawang dan serai ✔️ Panaskan api dan tumis barang blend. ✔️ Dah wangi, masukkan isi ayam. ✔️ Bila ayam dah masak. Masukkan beras. Tumis. Sekali dengan bahan2 tadi. ✔️ Dah agak kering kacau2 dia..guna api perlahan je tau. ✔️ Masukkan air. Kak long guna 4 liter air. Dah boleh pasang kuat sedikit api. ✔️ Bila dah agak kembang. Masukkan ubi kentang dan lobak merah ✔️ Bubur dah pekat, kecilkan api dan perasakan dengan garam halus. ✔️ Kacau sekejap. Dan rasa balik bubur tadi. Masukkan garam ikut kesesuaian. BAHAN SAYUR * 3 ulas bawang putih * sehiris dua cili merah (hiasan) * 1 ikat Kangkung ambik sedikit batang dia Cara buat : ✔️ Panaskan minyak, tumis bawang putih ✔️ Dah wangi, masukkan Kangkung. ✔️ Masak hingga layu dan Masukkan sedikit air. ✔️ Perasakan dengan garam. ✔️ Dah siap. Hias dengan cili merah. Bubur nasi berlauk boleh dihidang bersama lauk, telur rebus, telur asin, kacang dan ikan bilis. #buburnasi #buburnasiberlauk #portresepi

Назад
Что ищут прямо сейчас на
bubur sedap asking genshin cosplay ''Sad English ASMR Sourdough h위암 Vlog by= Rica Roy baseball hall of fame para penjelajah clouds green screen Mandakin family drama Insha Allah car wash пародии Simple Recipe casa a pilas como jogar lol Sarcoma Vine