Bubur lambuk sedap

Bubur lambuk sedap смотреть последние обновления за сегодня на .

Bubur Lambuk Kak Yan.

123565
2856
190
00:18:08
31.03.2022

Assalammualaikum dan Hi semua... Untuk mendapatkan bubur lambuk yang sedap dan cantik, perlu menggunakan teknik yang betul. Rasa lemak dan rempah di dalam bubur lambuk kena seimbang. Tak boleh pekat sangat dan tidak boleh cair sangat. Segala-galanya kena seimbang dan sempurna. Apa kata masak bubur lambuk Kak Yan ini masa bulan puasa tahun ini. Cuba lah ye... Bubur Lambuk Bahan-bahannya: 3 biji bawang merah besar 1 inci halia 6 ulas bawang putih 1 helai daun pandan 1 kulit kayu manis 3 kuntum bunga lawang 5 biji buah pelaga 2 biji lobak merah 1 biji jagung 2 sudu besar serbuk kurma 2 sudu teh serbuk lada hitam 2 sudu teh serbuk lada sulah 2 cawan beras 14-16 cawan air 250g santan pekat 500g daging 1 tin kecil ghee 100g butter 4 sudu besar minyak Daun sup dan daun bawang Bawang goreng Garam secukup rasa Ingredients: 3 large onions 1 inch ginger 6 garlic 1 pandan leaf 1 cinnamon sticks 3 star anises 5 cardamom seeds 2 carrots 1 cob of corn 2 tablespoons kurma powder 2 teaspoons black pepper powder 2 teaspoons white pepper powder 2 cups rice 14-16 cups of water 250ml concentrated coconut milk 500g of meat 1 small can of ghee (clarified butter) 250g butter 4 tablespoons oil Soup leaves and onions Fried onions Salt to taste Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Cara masak Bubur Lambuk yang sedap macam di masjid !! Rugi tak cuba.. senang sangat !😃Cook porridge

12368
133
19
00:05:06
14.02.2022

#masakankampung #bubur #buburlambuk #buburlambok #resepibuburlambuk #buburlambukmasjid #caramasakbuburlambuk #malaysiancuisine #masakanmalaysia #resepimudah #buburnasi #buburdaging Assalamualaikum semua 😃.. Semoga semuanya sihat-sihat selalu amin 😊 Terima kasih kerana masih support channel saya yang tak seberapa ini..❤️ Kali ni saya kongsikan resepi dan cara masak bubur lambuk yang sedap macam di masjid yang mudah tapi lazat .😋 Bubur lambuk memang menjadi kegemaran saya sejak dari kecil. Arwah abah memang rajin ambil bubur lambuk di masjid bila tibanya bulan puasa. Kami dulu orang yang susah.. Bubur lambuk lah menu berbuka kami. 😊 Hingga sekarang kalau berbuka saya sangat suka cari bubur lambuk samada di masjid , bazar ataupun. buat sendiri.. Haa.. lepasni sesiapa yang suka sangat makan bubur lambuk tu tak perlu lagi tunggu bulan puasa. Boleh cuba buat sendiri bila teringin nak makan tu. 😃😁 Selamat mencuba.. Sukatan dalam video ni boleh hidang untuk 4-5 orang sekali makan..

Bubur Lambuk Mudah dan Lazat | Ala Kampung Baru

73368
1015
114
00:10:12
21.03.2021

Memang mudah..ikut sahaja resepi dan cara disediakan ye..Selamat mencuba 😍 Resepi 2 cawan Beras (sukatan cawan ikea) 200gm daging 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 2 inchi halia 1 sudu besar minyak sapi 100ml minyak masak 100gm rempah sup 2 liter air( ikut kesesuaian) Rempah 4 sekawan +jintan manis 1 sudu besar serbuk lada hitam 1 sudu besar serbuk lada putih 200ml santan 2 sudu udang kering ditumbuk 2 biji buah keras ditumbuk daun pandan sayuran- lobak merah &putik jagung (bole ganti mengikut citarasa) Garam dan gula secukup rasa bawang goreng daun sup & daun bawang Tips: Untuk menghasilkan struktur bubur yang cantik dan enak..bubur hendaklah sentiasa dikacau. Ianya juga dapat mengelakkan bubur hangit pada bahagian dasar. #buburlambuk #buburlambukmudah #buburlambukkampungbaru

Bubur Lambuk Ringkas

70923
688
13
00:04:53
28.04.2020

Bubur lambuk as is done... Sesuai utk berbuka puasa nnt.. Mcm2 versi bubur lambuk.. Yg ni paling simple... Rasa tetap win.. Yg belum ada menu utk berbuka.. Boleh intai resepi nnt.. 😋😋😋 Resepi Bubur Lambuk kak as. Bahan2.. 2 cawan beras ( rendam dlm 20min). Daging ( 1kg campur yg berlemak). Santan.. 1 kotak Lada hitam...3 sb. Bwg merah...2biji. Bwg putih...4 ulas. Halia....2 jari. Mixed vegetables Daun sup. Bwg goreng.

Bubur Lambuk Kampong Bharu ASLI Resepi Masjid Jual Hari-Hari

201879
3090
164
00:10:07
26.04.2021

Siri Street Food kembali lagi dengan edisi Ramadhan, kali ini kami ke bubur lambuk asli Kampung Bharu Haji Razali, yang sangat popular dengan keenakan bubur lambuk yang menjadi tumpuan penduduk setempat apabila setiap kali bulan puasa tiba. Bubur lambuk ini sudah hampir 30 tahun lebih diusahakan sendiri oleh Haji Razali bersama orang Kampung Masjid Kampung Bharu. #StreetFoodRamadhan​ #Bubur lambuk #DestinasiTV​ 📍Lokasi » Warung Annur Kampung Bharu (Bubur Lambuk Asli Kampung Bharu Haji Razali) ☎️ Telefon » 019-7782806 Bermula pada tahun 2017, Destinasi TV melihat budaya kulinari dan darmawisata sebagai pintu kepada sejarah, tradisi dan evolusi masyarakat tempatan. Merupakan sebahagian dari Kumpulan Manggis (🤍), Destinasi TV menghasilkan siri video digital yang menghiburkan, mendidik dan berkualiti tinggi untuk tayangan umum secara percuma di platform seperti Youtube, Facebook, Instagram, IFlix dan Dim Sum. Destinasi TV terkenal dengan siri video digital seperti “Mat Salleh Cari Makan”, “Kembara Ramadan Rhys”, “Pilihan Terbaik”, “Sembang Bros”, “The Nasi Lemak Show”, dan “Trek Artisan”.

BUBUR LAMBUK DAGING SEDAP

1184
4
0
00:00:53
10.05.2020

BUBUR LAMBUK DAGING #Iftar #Ramadhan2020 Cubalah 😍👇🏻 2 mug beras | rendam dalam 20 minit 1/2kg daging | campur yang berlemak (daging tetel) 1 bungkus kecil rempah sup 250ml santan 3 sudu makan lada hitam 3 biji bawang merah | dikisar 8 ulas bawang putih | dikisar 1.5sm halia | dikisar 1kiub pati kiub lembu | jika suka Kentang secukupnya | dipotong kiub Lobak merah | dipotong kiub Daun sup | untuk ditabur Bawang goreng | untuk ditabur CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga agak garing 2. Masukkan rempah sup, tumis hingga naik minyak dan masak. 3. Masukkan daging, gaul sebati dan masukkan beras. 4. Gorengkan beras seketika, dan masukkan air 5. Rebus beras sehingga nampak lembut. 6. Masukkan santan dan garam secukup rasa. 8. Masukkan lada hitam dan pati kiub lembu 🤍 Cukup rasa.Masukkan juga kentang dan lobak merah 9. Bila sayur dah lembut, taburkan daun sup dan bawang goreng 10. Siap untuk dihidang Mudah dimasak, semua pun masuk dalam satu periuk aje. Terima kasih buat yg Kongsi resepi asal yer..

Bubur Lambuk Mudah dan Ringkas Guna Rempah Sup | Resepi Wajib Ramadan

1631
12
1
00:03:53
29.04.2021

Minyak 2 sudu besar minyak sapi 1 bawang besar (hiris) Rempah sekawan - bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga, black pepper 2 inci halia 3 ulas bawang putih 1 batang serai 2 sudu serbuk perencah sup 1 sudu perencah sup daging & tulang Ayam (cincang dadu) 1.5 cawan beras 1 batang lobak merah 100 ml santan (1/2 kotak kecil) Air secukupnya Garam Music by 🤍ikson 🤍

Bubur Lambuk Yang Sangat Sedap

16492
162
8
00:02:44
28.04.2021

Kalau bulan Ramadhan, mesti ingat bubur lambuk. Kalau bubur lambuk, mesti mengimbau nostalgia Ramadhan. Haa bubur lambuk sangat sinonim dengan Ramadhan. Hari ini saya nak kongsikan resipi bubur lambuk yang sangat sedap. Kali ini juga saya menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s. Beras ini sangat bagus untuk mereka yang diet atau mempunyai masalah gula berlebihan kerana ia rendah GI (indeks glisemik). Untuk resipi lengkap, saya juga akan kongsikan di blog Azie Kitchen. Jangan lupa mencuba kerana bubur lambuk ini bertambah sedap menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s! Nak beli beras perang kukus ecoBrown’s mudah sahaja. Klik link ini : 🤍 Boleh ramai ramai like, komen dan share supaya ramai mendapat manfaat.   #resipiaziekitchen #videoaziekitchen #berasperangkukusecobrowns #resipibuburlambuksedap #bukuresipiaziekitchenhebatdidapur #ecoBrowns #BrownIsBetter  

Singapore Ramadan Porridge Recipe / Bubur Lambuk/Bubur Masjid

10965
213
232
00:03:33
19.04.2021

Ingredients: Blend into paste * Onion*, garlic* & ginger* Cinnamon Cloves Star anise Cardamom Fennel powder Coriander powder Beef/mutton/chicken Dried shrimps Grain rice Peanut Anchovies stock Salt & pepper Celery Bahan: Bawang merah* Bawang putih* & jahe* (*halus kan) Kayumanis Cengkeh Bunga lawang Buah pelaga Jintan manis bubuk Ketumbar bubuk Daging sapi/kambing/ayam Udang gragu/ebi Beras Kacang tanah Kaldu/garam & merica Seledri #porridge #buburlambuk #buburmasjid

BUBUR LAMBUK TERENGGANU

9535
103
11
00:07:03
28.01.2022

#bubur#buburlambuk #fyp #food #daily #vlog #terengganu #malaysia

Resepi bubur lambuk ini JOHAN pertandingan bubur lambuk paling sedap | Malaysian Congee

59260
704
61
00:09:18
30.04.2020

Resepi Bubur Lambuk Juara Resepi ini di kongsi oleh Puan Ernida Othman di mana resepi ini antara resepi yang pernah memenangi satu pertandingan bubur lambuk di Malaysia . Hidangan yang disaji ialah untuk anggaran kepada 200 orang makan. Ramai yang mencuba menu ini telah memberikan komen yang sangat positif. Atas permintaan ramai yang bertanyakan resepi, maka terhasillah video masakan ini yang dimasak oleh Puan Ernida Othman sendiri pada 28 April 2020 untuk diedarkan kepada penduduk 2b6 Puncak Alam sebagai salah satu menu sumbangan untuk berbuka puasa. Kepada sesiapa yang berhajat untuk memasak bubur lambuk dalam kuantiti yang banyak patut mencuba resepi ini kerana resepi ini telah menyediakan sukatan garam yang tepat. Berikut ialah resepinya: BAHAN-BAHAN: 10 kg beras 3kg daging(dipotong) 1kg Udang (direbus Dan dibuang kulit) Air udang hasil rebusan udang (blend kulit udang yg dikupas bersama air rebusan udang dan ambil airnya) 20ps bawang besar (dihiris) Halia 3 inci (dihiris) 10 btg serai (diketuk) 10 btg kulit kayu manis Segenggam bunga lawang Segenggam lada hitam Segengam halba 10 helai daun pandan 2 bungkus besar Serbuk sup Adabi (500g x 2) 1kg lobak merah 1kg cendawan telinga kera (direndam Dan dihiris) 1 bungkus besar bawang goreng 2 ikat Daun sup Dan daun bawang 800 gm Minyak sapi (2 tin ) 1kg minyak masak 2 liter santan 2 paket Garam (700gm) 10 kiub pati ayam 5 sudu besar serbuk perasa cukup rasa Air (ditambah beransur-ansur ikut kepekatan bubur) Kredit Resepi : Pn. Ernida Othman #BuburLambuk #NazAjKitchen #malaycongee #resepibuburlambuksedap

RESEP CARA MEMBUAT BUBUR LAMBUK KHAS MELAYU - SYEDAP SANGAT

6856
103
15
00:05:02
03.12.2020

Resep bubur lambuk khas melayu Bubur Lambuk Melayu 🍵🍵🍽 Siapa yang belum kenal dengan bubur lambuk ini wajib banget dicoba, bubur dengan campuran sayur pakis beserta cincang dari daging (ayam/sapi/udang) membuat bubur lambuk ini sangat nikmat dan mantap Orang melayu riau hingga malaysia sudah menganggap hidangan yang satu ini wajib disajikan ketika acara adat maupun saat menyambut bulan puasa dan hari istimewa lainnya .. gulai ikan salai patin khas melayu riau : 🤍 cara memasak mie sagu goreng selatpanjang riau : 🤍 resep mie rebus Bengkalis : 🤍 resep mie sagu khas selatpanjang riau : 🤍 Resep lempeng sagu Melayu 🤍 Bahan Beras 1 1/2 gelas Air 9-10 gelas Santan instan 1 sachet 65ml Sayur pakis 1 ikat Bawang merah 3 siung Bawang putih 1 siung Ketumbar 2 sdm Merica 1 sdt Ayam cincang /daging cincang/ udang cincang Ebi 1sdt ( bila ada ) Tambahan rempah bila ada (Jintan 1sdt , halba 1sdt ,kapulaga 2 buah ,bunga cengkeh 2 ,bunga lawang 2, kayu manis 1 ) Garam , bubuk kaldu secukupnya Selamat mencoba yaa #buburlambuk #caramembuatbuburlambuk #resepbuburlambukkhasmelayu #resepbuburlambuk #buburlambuk #masakanmelayu #resepbubur

Bubur Lambuk Utara Senang Guna Rempah Sup Sahaja

21651
248
11
00:04:18
28.04.2020

#Ramadan #menubukapuasa #MCO #StayAtHome

Cara Masak Bubur Lambuk

27997
293
31
00:03:15
01.05.2020

Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu

56098
985
45
00:08:14
24.04.2020

Assalamualaikum guys. Salam Ramadhan 1441H. Selamat Berpuasa ya. Episod kali ini aku kongsikan Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu atau kami panggil Kanji. Selamat Mencuba dan moga bermanfaat 🌹 . Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu . Bahan menumis: 🔵 2 sudu besar minyak sapi 🔵 2 sudu besar minyak masak 🔵 1 batang kulit kayu manis 🔵 2 kuntum bunga lawang 🔵 2-3 kuntum bunga cengkih 🔵 3 biji buah pelaga 🔵 1 helai daun pandan 🔵 1 biji bawang besar (tumbuk kasar) 🔵 3-4 ulas bawang putih (tumbuk kasar) 🔵 1 inchi halia (tumbuk kasar) 🔵 1 sudu kecil serbuk ketumbar 🔵 1 sudu kecil serbuk jintan manis 🔵 2 biji buah keras (ditumbuk) 🔵 1 sudu kecil halba 🔵 1 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk) 🔵 200g isi ayam(potong dadu) Bahan-bahan lain: 🔵 1 cawan beras (direndam semalaman) 🔵 air secukupnya 🔵 1 kiub pati ayam 🔵 1 sudu besar lada hitam kasar 🔵 garam secukup rasa 🔵 1 pokok daun sup (dihiris) 🔵 1/2 cawan santan pekat 🔵 bawang goreng 🔵 daun bawang 🔵 cili merah . resipi bubur lambuk bubur lambuk ayam cara masak bubur . . Instagram : 🤍 Facebook Page : 🤍 . . #buburlambuk #buburlambukayam #MunawwarKitchen

BUBUR LAMBUK AYAM VERSI UTARA

901
25
11
00:06:51
14.09.2021

#chenom

Resipi Bubur Lambuk Asli Kelantan Resipi Moyang

2988
675
13
00:09:43
03.05.2022

assalam.. video Kali ini Cara Buat Bubur lambuk Kelantan.. Resepi ini dari Temurun Moyang.. anda boleh Cuba Resepi ini sangat menyelerakan... #buburlambuk #buburlambukkelantan

Bubur Lambuk Mudah Dan Sedap || Guna Pressure Cooker Russell Taylor

2854
197
132
00:11:42
07.04.2022

Assalamualaikum...Hi apa khabar semua? Ok hari ni Ummi nak kongsi resepi Bubur Lambuk Mudah dan sangat Sedap. Boleh buat untuk berbuka nanti. Jom tengok bahan-bahan dan cara penyediaannya 🤗. Bahan-bahannya: 2 cawan beras 200gm daging 1 biji bawang besar 2 ulas bawang Putih 1 inci halia 1 sb butter 1 peket rempah sup 2 liter air Rempah 4 sekawan 1 sk serbuk jintan manis 1 sk lada hitam (ditumbuk) 2 sb udang kering (ditumbuk) 2 biji buah keras (ditumbuk) 200ml santan 1 helai daun pandan 1 batang lobak merah Bawang goreng Daun sup dan daun bawang Garam dan gula secukup rasa - Nota cara guna pressure cooker. *Semasa proses menumis tekan 'BAKE' *Tutup penutup pressure cooker dan tutup lubang wap. Dan tekan 'KEEP WARM OFF' dan tekan 'PORRIDGE' *Apabila sudah habis masa, tolak lubang wap. Biarkan wap keluar sampai habis. Kemudian tekan 'BAKE' semula. Untuk masukkan bahan² seterusnya. Ingredients: 2 cups rice 200gm of meat 1 large onion 2 cloves garlic 1 inch ginger 1 tbsp butter 1 packet of soup spices 2 liters of water 4 spices (star anise, cinnamon, cloves, cardamom) 1 tsp fennel powder 1 tsp black pepper (pounded) 2 tbsp dried shrimp (pounded) 2 candlenut (pounded) 200ml coconut milk 1 pandan leaf 1 carrot fried onions Parsley and scallions Salt and sugar to taste - Notes on how to use a pressure cooker. *During the frying process press 'BAKE' *Close the pressure cooker lid and close the steam hole. And press 'KEEP WARM OFF' and press 'PORRIDGE' *When time is up, push open the steam hole. Let the steam run out before pressing 'BAKE' again, and add in the other ingredients. 🌸 Selamat Mencuba 🌸 Terima kasih kerana sentiasa support Oven Ummi #buburlambuk #menubukapuasa #bubur #buburlambukpressurecooker

Resipi bubur lambuk / bubur asyura versi johor

25107
293
17
00:14:59
12.08.2021

- Sebarang video yang di muat naik oleh saluran aidaneusoff adalah dirakam, di sunting oleh saya sendiri. Tujuan saya adalah untuk berkongsi resipi masakan bersama semua. Ia mungkin tidak setanding rancangan televisyen atau saluran masakan chef2 terkemuka.😂 - - Semua video yang di muat naik ke dalam akaun aidaneusoff adalah hak milik asal aidaneusoff. Sebarang penyalahgunaan atau penggunaan video tanpa persetujuan pemilik asal adalah tidak dibenarkan.-

Menu Ramadhan Special Resepi Bubur Lambuk Ayam👌

2336
64
9
00:04:51
18.05.2020

#BuburLambuk #Riceporridge

BUBUR LAMBUK VERSI JOHOR YANG SEDAP....

1863
17
3
00:10:57
19.04.2021

1 CAWAN BERAS 2 BIJI BAWANG PUTIH 3 BIJI BAWANG MERAH KECIL 1 BATANG SERAI SEDIKIT ISI AYAM 2 SUDU MAKAN UDANG KERING TANPA KULIT. 2 SUDU MAKAN REMPAH BRIANI 2 SUDU MAKAN SERBUK LADA HITAM 2 SUDU MAKAN KACANG TANAH 2 HELAI DAUN PANDAN SEDIKIT MINYAK UTK MENUMIS 2HELAI DAUN PANDAN HIASAN 2 BIJI TELUR SEDIKIT DAUN SUP +DAUN BAWANG SEDIKIT BAWANG GORENG

RESEPI RAHSIA BUBUR LAMBUK YANG SEDAP!Mesti cuba

43151
496
112
00:04:06
24.04.2020

#BuburLambuk #MenuBukaPuasa #MenuRamadhan #BuburLambukAlaKampungBaru

CARA MEMBUAT BUBUR LAMBUK

1311
21
1
00:08:41
24.10.2020

Assalaamualaikum... Hai sobqiu!!! Apo kabo?? Kali ni kito buat bubur lambuk. Salah satu jenis makanan tradisional masyarakat melayu Riau. Resep bubur lambuk di Dapur AUZ ni merupakan resep dari ibunda tercinta, Jamilah 😘😘. Jadi jika selama menonton video sobqiu melihat ada bahan2 atau cara masaknya berbeda dg sobqiu..yee tak ape2... disesuaikan dengan selere masing2 aj sob 👌. Yang jelas, utk cara masak lambuk saye ni, saye jamin lezat sangat, mudah, dan sehat tentunya 😇😇. Jom kite check Bahan2 nye.... 👉Terlebih dahulu cuci bersih 1 canting /cup beras. Lalu masak hingga menjadi bubur dan mengental. Sambil menunggu buburnya matang, sobqiu siapkan bahan2 laen spt : Bumbu Halus : 👉Bawang Merah 👉Bawang Putih 👉Garam, Penyedap rasa. 👉Merica Bubuk, sesuai selere. 👉Pucuk paku atau pakis, sesuai selere juge...ade yg suke banyak pakis,ade yg tdk. bagi yang tidak menyukai pakis, sayur bisa diganti dengan kangkung yee... 👉Santan dari 1 butir kelapa. Ini juga sesuai selere ye sob. Sebab ade yang suke rase santannye kuat /pekat, ade juge yg suke rase santannye ringan/cair aje. Jadi kembali lagi KE....SELERE MASING2. Hehehe.... 👉2 genggam ebi atau udang kering. Sebelumnye, ebi di rebus terlebih dahulu beberapa menit hingga mengembang. Tujuan nya, agar lebih mudah hancur ketika di tumbuk (ditumbuk kasar) 👉1 genggam bilis atau teri. Boleh dibuang bagian kepala dan perut bilis. Boleh juga tidak. Tergantung Selera masing2 (lagi 😆 ). Cuci bersih dan ditumbuk kasar. Cara masak, tonton video nya sampai habis ye makcik...sobqiu.... TIPS: KELAPA PARUT DI PERAH MENGGUNAKAN AIR MINUM/MATENG. DAN DI MASUKKAN KE DALAM BUBUR DISAAT2 AKHIR. SETELAH DMASUKKAN SANTAN, BIARKAN MENDIDIH BEBERAPA SAAT LALU SEGERA MATIKAN KOMPOR. TUJUANNYA, AGAR SANTAN TETAP SEHAT DIKONSUMSI. JIKA SANTAN TERLALU LAMA DIMASAK, AKAN MENIMBULKAN MINYAK DAN TIDAK BAIK UNTUK KESEHATAN. Yg belum subscribe... usah lengah...jomlah di subscribe dan share...n tonton video sampai selesai yaa... makasii... . . . . . Created by Video Maker:🤍 #Buburlambuk#rencahbilis#lambukpaku#lambukpakisbilis#

Bubur Lambuk Daging 😋 || Mudah Dan Sedap 👍👍

29981
774
98
00:11:03
26.09.2020

🌺 RESEPI 🌺 Beras Bawang putih Bawang merah Halia Daun sup Daun bawang Bawang goreng Kayu manis Bunga lawang Biji pegaga Daging kisar Santan Ubi kentang Carrot Perencah sup Garam Perasa

BUBUR LAMBUK VERSI TERENGGANU | HARUS DICUBA YG PASTINYA SEDAP!

2807
44
5
00:12:10
10.04.2021

Bubur Lambuk resepi Sis Tiz. Terima kasih kerana menonton dan selamat mencuba. PLEASE LIKE, COMMENT, SHARE & SUBSCRIBE. THANKS! ;)

BUBUR LAMBUK TERENGGANU BUKAN KALENG KALENG

14181
292
29
00:09:17
27.01.2021

#buburlambukterengganu,#buburlambuk,

Rahsia Hidangan Moreh Bubur Lambuk Yang Sedap Ala Kg Baru. Cuba, Jangan Tak Cuba! | iCookAsia

12783
216
9
00:06:39
22.04.2021

Bubur Lambuk antara hidangan yang paling popular pada bulan Ramadan dan kebiasaannya dihidang untuk orang ramai selepas solat Terawih atau pada waktu Moreh. Pelbagai cara sebenarnya untuk membuat hidangan ini. Tetapi, untuk episod kali ini, Datik Adek nak kongsikan cara membuat Bubur Lambuk ala di Kampung Baru. Resipi Bubur Lambuk ini diambil daripada buku Makanan Warisan Malaysia, hasil kerja Datin Kalsom dan Datin Hamidah. Hidangan 15 orang 2 cwn marjerin dan 1 cwn minyak sapi 10 labu bawang besar, dimayang 14 ulas bawang putih, dimayang 10 cm halia, dimayang halus 10 helai daun pandan Rempah menumis 15 cm kayu manis 15 kuntum bunga cengkih 5 kuntum bunga lawang 10 biji pelaga 5 sdt halba Rempah disangai dan dikisar 2 sdm biji ketumbar 13⁄4 sdm jintan putih 13⁄4 sdm lada putih 13⁄4 sdm lada hitam 5 cwn udang kering, direndam dan dikisar 2.5 kg daging tetel, dipotong menjadi ketulan kecil air 5 cwn beras, dicuci dan tuskan 10 btg lobak merah, dipotong dadu 21⁄2 cwn kurma tanpa biji, dipotong dadu 21⁄2 liter pati santan 5 cwn bawang goreng (ms 309), diketepikan 1 cwn untuk hiasan garam secukup rasa 10 tangkai daun ketumbar atau daun sup, diracik halus 10 tangkai daun bawang, diracik halus bawang goreng Cara memasak: 1. Panaskan marjerin dan minyak sapi di dalam periuk besar. Dengan menggunakan api yang sederhana, tumis bawang besar dan bahan aromatik berikutnya selama 3 minit. Kemudian masukkan rempah tumisan dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan rempah yang telah disangai dan dikisar, tumis hingga garing. Kemudian masukkan udang kering. 2. Masukkan daging ke dalam periuk dan goreng sehingga terbit minyak. Tuangkan air secukupnya dan rebus daging sehingga tiga suku masak. 3. Masukkan beras ke dalam periuk berisi daging dengan air secukupnya supaya beras hancur menjadi bubur. 4. Masukkan bahan-bahan yang masih berbaki seperti lobak merah, kurma, bawang goreng dan garam secukup rasa. Tuangkan santan dan gaul. 5. Selepas bubur lambuk siap dimasak, taburkan daun ketumbar, daun bawang dan lebihan bawang goreng. Kacau sebentar. Anda boleh dapatkan buku masakan ini secara 'online', sila layari: (Eng) Malaysia's Culinary Heritage Book - 🤍 (Malay) Makanan Warisan Malaysia - 🤍 Video resipi ini adalah hasil kerjasama Kalsom Taib Publishing, Penjana, MyCreative Ventures dan Jabatan Warisan Negara. #BuburLambuk #ResepiRamadan #iCookAsia Want to be featured in our video? email us at partner🤍icookasia.com Visit iCookAsia for more recipes: 🤍 for more recipes. Facebook: 🤍 Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 for advertising enquiries, please email to: sales🤍icookasia.com

BUBUR LAMBUK KHAS BENGKALIS || CARA MEMBUAT BUBUR LAMBUK KHAS BENGKALIS

2852
152
255
00:04:47
09.08.2020

Haloo temen2, kalii ini saya bawakan masakan khass dari daerah saya Kabupaten Bengkalis yaitu bubuk lambuk😁 bubur ini sangat enak dan rasanya rada rada agak pedas gitu, bedaa dari bubur yang biasanya ya😁😁 Bahannya: * 1500 ml kaldu (ayam/sapi) * 200 gr beras * 250 ml santan * 50 gr ebi sangrai (boleh lebiih) * 5 siung bawang putih * 1 sdm ketumbar * 1/2 sdt merica bubuk (bagi yg suka pedas boleh dilebihkan ya, tergantung selera masing2) * wortel scukupnya * sayur kangkung secukupnya * bawang goreng utk taburan Yuukk simak videonya agar tauu bagaimana proses membuatnya🤗🤗 jika temen2 suka sama videonya jangan lupa Like, Coment, Share dan Subscribe ya👍👍🤗 #buburlambuk #buburkhasbengkaslis cara membuat bubur lambuk bengkalis cara membuat bubur lambuk riau cara membuat bubur lambuk malaysia cara membuat bubur lambuk melayu cara membuat bubur lambuk johor cara membuat bubur lambuk ayam cara membuat bubur lambuk terengganu cara buat bubur lambuk cara buat bubur lambuk kg baru cara buat bubur lambuk terengganu cara buat bubur lambuk ayam cara buat bubur lambuk kampung baru cara buat bubur lambuk baby cara buat bubur lambuk periuk besar cara cara membuat bubur lambuk cara buat bubur lambuk daging cara buat bubur lambuk guna periuk noxxa cara buat bubur lambuk johor cara buat bubur lambuk kelantan cara buat bubur lambuk periuk noxxa cara buat bubur lambuk simple cara buat bubur lambuk sedap cara memasak bubur lambuk terengganu cara buat bubur lambuk utara cara membuat bubur india resep bubur lambuk malaysia resep bubur lambuk melayu

Bubur Lambuk Versi Paling Simple Tak Banyak Bahan Tapi Masih Lagi Sedap

8682
212
33
00:08:01
09.04.2022

Assalamualaikum. Hai semua. Bubur lambuk antara menu yang popular di bulan Ramadhan. Resepi bubur lambuk ni ada pelbagai jenis mengikut selera dan negeri masing-masing. Resepi yang saya kongsikan ni bukan la dari negeri mana-mana. Saya cuma buat mengikut selera saya sendiri dengan bahan-bahan yang ringkas supaya mudah untuk anda semua buat juga. ☺️ Untuk pembelian tokit, boleh klik link ni : 🤍 #tokit Purchase link: 🤍 TOKIT Instagram : 🤍 TOKIT Twitter: 🤍 TOKIT Facebook: 🤍 TOKIT Tik Tok: 🤍 #buatoranglapo Subscribe 2nd Channel Buat Orang Lapo untuk behind the scene video - 🤍 Join this channel to get access to perks: 🤍 Instagram : 🤍 Facebook : 🤍 Twitter : 🤍 . . Dapatkan Pes Kari Serbaguna by Buat Orang Lapo di Shopee 🤍

Resepi Bubur Lambuk | Seminit Resepi

63839
469
6
00:01:20
10.06.2016

Resepi Bubur Lambuk Resepi Bubur Lambuk memang popular di bulan Ramadhan. Cuba pekena pula bubuk lambuk versi kami untuk berbuka puasa, pasti tak cukup semangkuk. 🤍 Penaja Resepi Bubur Lambuk Lazz Susu Kambing telah menaja Resepi Bubur Lambuk pada kali ini, anda boleh intai website mereka di 🤍 Bahan-bahan 1 biji bawang besar 5 biji bawang putih 1 inci halia 250 gram daging kisar 1 batang karot 2 biji kentang 200ml santan pekat 2 cawan beras 1 tbsp lada sulah 1 tbsp lada hitam Kiub pati ayam Rempah kasar Cara Membuat Langkah 1 Tumis rempah kasar dan diikuti dengan bawang dan halia yang diracik halus. Tumis sehingga naik bau. Langkah 2 Masukkan daging kisar dan kacau 2 minit. Kemudian masukkan lobak dan kentang yang dipotong dadu. Selepas 2 minit, masukkan pula beras dan gaul rata kemudian masukkan air secukupnya. Langkah 3 Bila sudah menggelegak, masukkan lada hitam, kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Langkah 4 Apa bila beras sudah menjadi bubur, masukkan santan pekat dan tambah air jika perlu. Sedia dihidang.

Resepi Bubur Lambuk Terengganu Turun Temurun | adibahhusnaofficial

16624
163
9
00:03:12
29.05.2020

Hai harini cik dyba nak kongsikan menu bubur lambuk Terengganu. Bahan-bahan: 1 sudu besar bawang kisar 1 sudu besar lada hitam 1 cawan beras 2 ikat pucuk midin 1 ikat daun kadok 1 ikat daun kesum 1 helai daun kunyit 3 ekor ikan selayang saiz sederhana (dyba guna 6 ekor sebab saiz kecil) Sotong (optional) 2-3 keping keropok keping (optional) 2 cawan santan Air secukupnya Gula Garam p/s: 1) Boleh guna sayur tambahan seperti daun ulat bulu, pucuk ubi dan daun cekur manis. 2) Pastikan air yang digunakan tidak berlebihan, jika tidak nanti jadi nasi air. Tips: 1) Jika bubur anda terlebih air, boleh tambahkan segenggam nasi yang telah di tanak (Jangan tambah beras sebab akan makan masa) Kalau korang rasa video ni membantu, boleh bagi feedback dalam ruangan komen atau video apa yang saya perlu buat nanti? Lebih banyak tutorial? Harap korang semua enjoy video ni. Like dan subscribe untuk lebih video pada akan datang. Social media Instagram - 🤍 Facebook - 🤍 Youtube - 🤍 Untuk lebih lagi info komen di bawah dan saya akan cuba yang terbaik. Selamat menonton!!!

BUBUR LAMBUK PAHANG | Cara paling senang dan sedap

822
27
40
00:04:46
22.09.2021

#buburlambukpahang #buburlambukterengganu #buburlambuk Resepi bubur lambuk Pahang 2 Cawan beras (rebus hingga jadi bubur) 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 200g Daging kisar 300g isi ikan selayang rebus 300g Pucuk midin 5 helai daun pucuk kaduk 2 helai daun kunyit 1 kotak santan (200ml) garam cukup rasa (jika perlu)

Tasty Treats: Bubur Lambuk

622
13
0
00:00:29
11.06.2022

Bubur Lambuk Cadangan Hidangan: 10 orang Bahan-bahan: ½ sudu besar Minyak Masak 400 g Daging Cincang 1 inci Halia, dihiris nipis 2 batang Lobak Merah, dipotong dadu kecil 5 biji Ubi Kentang, dipotong dadu kecil 400 g Beras, dibersihkan dan ditos 6 liter Air 300 ml Santan 4 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam 1½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa 1½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa 100 g Daun Sup, dihiris halus Bahan-bahan A: dikisar 6 ulas Bawang Putih 10 ulas Bawang Merah 1 inci Halia Cara menyediakan: 1. Panaskan minyak, masukkan daging kisar dan halia, tumis sehingga daging tidak berair. 2. Masukkan bahan kisar (A) dan tumis sehingga kekuningan. 3. Masukkan lobak merah dan kentang, gaul rata. 4. Masukkan beras, 3 liter air dan santan. 5. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam. 6. Masak sehingga tekstur beras menjadi bubur. 7. Setelah bubur menjadi pekat dan kering masukkan lagi 3 liter air. 8. Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa. 9. Masak sehingga bubur menjadi sedikit pekat. 10. Taburkan daun sup sebelum dihidang. Tip: Bubur lambuk mesti kerap di kacau supaya tidak hangit di bahagian bawah periuk. ‘Bubur Lambuk’ Serving Suggestion: 10 pax Ingredients: ½ tbsp Cooking Oil 400 g Minced Beef 1 inch Ginger, thinly sliced 2 no Carrot, small diced 5 no Potato, small diced 400 g Rice Grain, washed & drained 6 litre Water 300 ml Coconut Milk 4 tbsp TUMIX® Chicken Stock 1½ tsp AJI-SHIO® Flavoured Pepper 1½ tsp AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper 100 g Celery Leaf, thinly sliced Ingredients (A): grind 6 cloves Garlic 10 no Shallot 1 inch Ginger Method: 1. Heat the oil, add the minced beef and ginger, stir-fry until it is not watery. 2. Add ingredients (A) and stir-fry until golden brown. 3. Add the carrot and potato, stir well. 4. Add rice, 3 litres of water and coconut milk 5. Season with TUMIX® Chicken Stock. 6. Cook until the texture of the rice becomes porridge. 7. Once the porridge becomes thick and dry, add another 3 litres of water. 8. Season with AJI-SHIO® Flavoured Pepper and AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper. 9. Cook until the porridge is slightly thickened. 10. Sprinkle celery leaf before serving. Tips: Must stir the porridge consistently to keep it from burning at the base.

Resepi Bubur lambuk sedap

293
15
0
00:06:19
11.11.2020

#resepi

Bubur Lambuk Ayam

86
3
0
00:00:58
31.07.2021

BUBUR LAMBUK PAHANG PALING SENANG DAN SEDAP

2020
55
156
00:06:14
26.03.2021

#buburlambukpahang #buburtradisional #resepibubur Cara masak bubur lambuk versi pahang yang sangat mudah dan sedap, Biasanya Bubur Lambuk Pahang dimakan ketika bulan puasa. Ramadhan bakal menjelma, jom kita tengok resepi bubur lambuk Pahang yang sedap ini. Terima kasih yang telah subcribe , comment, like dan share. Semoga sama2 memberi manfaat.

Bubur Lambuk Utara, menu popular Ramadhan

106983
1272
49
00:02:51
24.04.2020

Bismillahirrahmanirrahim, Salam 1 Ramadhan, . #buburlambuksurianti Bubur Lambuk Instagram : 🤍 Facebook : 🤍 ✳️sukatan & bahan hanya sebagai panduan, anda boleh ubahsuai mengikut citarasa sendiri . Bahan-bahan : 🔵1 cawan beras - dicuci bersih 🔵8 cawan air (ditambah sedikit demi sedikit, kalau beras jenis keras perlukan air banyak) 🔵1 sudu besar minyak sapi 🔵Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga) 🔵1 batang serai - diketuk 🔵1 inci halia - diracik 🔵3 ulas bawang merah - dihiris 🔵1 ulas bawang putih - dihiris 🔵1/2 sudu besar lada hitam 🔵1 sudu besar halba 🔵1 sudu besar perencah sup Adabi dibancuh dengan sedikit air 🔵100 gm daging (boleh tambah/kurangkan) - dipotong kecil 🔵30 g lobak masin - dipotong kecil (rendam dalam air biasa 1/2 jam, toskan) 🔵1/4 cawan santan pekat 🔵Garam secukupnya . ✳️Air tidak dimasukkan sekaligus, tapi ditambah sedikit demi sedikit hingga beras kembang dan hancur. . . Tq 🤍adabi_consumer tuan 🤍syedded . . #jendeladapursurianti #buburlambuk #buburlambuksurianti #foodie #foodporn #foodblogger #foodphotography #salamramadhan #iftar #ramadhan2020surianti

MAKAN BUBUR LAMBUK | Sedapnya!!

1280
79
00:00:48
19.04.2022

Hai Guys!!

Resepi bubur lambuk utara sangat senang dan sedap

69
3
0
00:07:13
12.05.2020

Time covid-19 ni teringin nak makan bubur lambuk, so ni resepi yang sangat mudah untuk mencuba.

Bubur Lambuk

156952
831
0
00:02:43
06.11.2015

Назад
Что ищут прямо сейчас на
bubur lambuk sedap Facebook followers on таджики и волосы album rhoma irama bulbasaur nicolas maduro rx muscle табс Azur Lane Cheshire l2d skin innings nevomusic dialogue 1 и 2 серия for green screen jinsiy qichishish א' табс обнова Download background green screen aquarium review табс моды