Bubur lambuk ayam

Bubur lambuk ayam смотреть последние обновления за сегодня на .

Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu

56224
987
45
00:08:14
24.04.2020

Assalamualaikum guys. Salam Ramadhan 1441H. Selamat Berpuasa ya. Episod kali ini aku kongsikan Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu atau kami panggil Kanji. Selamat Mencuba dan moga bermanfaat 🌹 . Bubur Lambuk Ayam Sedap Tak Tipu . Bahan menumis: 🔵 2 sudu besar minyak sapi 🔵 2 sudu besar minyak masak 🔵 1 batang kulit kayu manis 🔵 2 kuntum bunga lawang 🔵 2-3 kuntum bunga cengkih 🔵 3 biji buah pelaga 🔵 1 helai daun pandan 🔵 1 biji bawang besar (tumbuk kasar) 🔵 3-4 ulas bawang putih (tumbuk kasar) 🔵 1 inchi halia (tumbuk kasar) 🔵 1 sudu kecil serbuk ketumbar 🔵 1 sudu kecil serbuk jintan manis 🔵 2 biji buah keras (ditumbuk) 🔵 1 sudu kecil halba 🔵 1 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk) 🔵 200g isi ayam(potong dadu) Bahan-bahan lain: 🔵 1 cawan beras (direndam semalaman) 🔵 air secukupnya 🔵 1 kiub pati ayam 🔵 1 sudu besar lada hitam kasar 🔵 garam secukup rasa 🔵 1 pokok daun sup (dihiris) 🔵 1/2 cawan santan pekat 🔵 bawang goreng 🔵 daun bawang 🔵 cili merah . resipi bubur lambuk bubur lambuk ayam cara masak bubur . . Instagram : 🤍 Facebook Page : 🤍 . . #buburlambuk #buburlambukayam #MunawwarKitchen

BUBUR LAMBUK AYAM VERSI UTARA

911
25
11
00:06:51
14.09.2021

#chenom

Menu Ramadhan Special Resepi Bubur Lambuk Ayam👌

2347
64
9
00:04:51
18.05.2020

#BuburLambuk #Riceporridge

Chicken Porridge with Spices and Coconut Milk | Bubur Lambuk Ayam [Nyonya Cooking]

21711
365
77
00:05:41
22.07.2015

Asian flavourful porridge rich with spices. It is usually during the month of Ramadan that "Bubur Lambuk" is cooked and distributed to muslims at the mosques. 🤍 I once tried it when it was given by a neighbour and since then, I was hooked. The rich flavour of this porridge is truly amazing! You need to have enough chicken broth to cook this dish as the rice needs to be slowly cooked until extremely soft. Making it look like rice in broth is not the correct texture. Alternately, if you opt to have a vegan version of this flavorful porridge, use vegetables broth instead and skip the meat. This is definitely a must try recipe as the spices and coconut milk when infused together makes this savoury porridge definitely mouth watering! For more servings, increase the amount of ingredients accordingly. Nasi Briyani Ayam 🤍 Kimchi Fried Rice 🤍 Mee Siam Goreng 🤍 Chili Pan Mee 🤍 Homemade Wheat Noodles (without Egg) 🤍 Nyonya Cooking: 🤍 Facebook: 🤍 Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Pinterest: 🤍 #nyonyacooking

Bubur Lambuk Kak Yan.

124466
2874
192
00:18:08
31.03.2022

Assalammualaikum dan Hi semua... Untuk mendapatkan bubur lambuk yang sedap dan cantik, perlu menggunakan teknik yang betul. Rasa lemak dan rempah di dalam bubur lambuk kena seimbang. Tak boleh pekat sangat dan tidak boleh cair sangat. Segala-galanya kena seimbang dan sempurna. Apa kata masak bubur lambuk Kak Yan ini masa bulan puasa tahun ini. Cuba lah ye... Bubur Lambuk Bahan-bahannya: 3 biji bawang merah besar 1 inci halia 6 ulas bawang putih 1 helai daun pandan 1 kulit kayu manis 3 kuntum bunga lawang 5 biji buah pelaga 2 biji lobak merah 1 biji jagung 2 sudu besar serbuk kurma 2 sudu teh serbuk lada hitam 2 sudu teh serbuk lada sulah 2 cawan beras 14-16 cawan air 250g santan pekat 500g daging 1 tin kecil ghee 100g butter 4 sudu besar minyak Daun sup dan daun bawang Bawang goreng Garam secukup rasa Ingredients: 3 large onions 1 inch ginger 6 garlic 1 pandan leaf 1 cinnamon sticks 3 star anises 5 cardamom seeds 2 carrots 1 cob of corn 2 tablespoons kurma powder 2 teaspoons black pepper powder 2 teaspoons white pepper powder 2 cups rice 14-16 cups of water 250ml concentrated coconut milk 500g of meat 1 small can of ghee (clarified butter) 250g butter 4 tablespoons oil Soup leaves and onions Fried onions Salt to taste Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Program Bubur Lambuk Pertubuhan Kebajikan Titian Amal, Batu 13 Puchong 03022023

45
7
4
00:15:36
04.02.2023

Umi Ida dan Mama Ita di program masak Bubur Lambuk Pertubuhan Kebajikan Titian Amal Batu 13 puchong

Knorr Bubur Lambuk Ayam dan Oats (Raya)

505
5
0
00:00:47
05.04.2021

Resipi berbuka Knorr bubur lambuk ayam dan oats.

Cara masak Bubur Lambuk yang sedap macam di masjid !! Rugi tak cuba.. senang sangat !😃Cook porridge

12613
133
19
00:05:06
14.02.2022

#masakankampung #bubur #buburlambuk #buburlambok #resepibuburlambuk #buburlambukmasjid #caramasakbuburlambuk #malaysiancuisine #masakanmalaysia #resepimudah #buburnasi #buburdaging Assalamualaikum semua 😃.. Semoga semuanya sihat-sihat selalu amin 😊 Terima kasih kerana masih support channel saya yang tak seberapa ini..❤️ Kali ni saya kongsikan resepi dan cara masak bubur lambuk yang sedap macam di masjid yang mudah tapi lazat .😋 Bubur lambuk memang menjadi kegemaran saya sejak dari kecil. Arwah abah memang rajin ambil bubur lambuk di masjid bila tibanya bulan puasa. Kami dulu orang yang susah.. Bubur lambuk lah menu berbuka kami. 😊 Hingga sekarang kalau berbuka saya sangat suka cari bubur lambuk samada di masjid , bazar ataupun. buat sendiri.. Haa.. lepasni sesiapa yang suka sangat makan bubur lambuk tu tak perlu lagi tunggu bulan puasa. Boleh cuba buat sendiri bila teringin nak makan tu. 😃😁 Selamat mencuba.. Sukatan dalam video ni boleh hidang untuk 4-5 orang sekali makan..

Bubur Lambuk Mudah dan Lazat | Ala Kampung Baru

73609
1016
114
00:10:12
21.03.2021

Memang mudah..ikut sahaja resepi dan cara disediakan ye..Selamat mencuba 😍 Resepi 2 cawan Beras (sukatan cawan ikea) 200gm daging 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 2 inchi halia 1 sudu besar minyak sapi 100ml minyak masak 100gm rempah sup 2 liter air( ikut kesesuaian) Rempah 4 sekawan +jintan manis 1 sudu besar serbuk lada hitam 1 sudu besar serbuk lada putih 200ml santan 2 sudu udang kering ditumbuk 2 biji buah keras ditumbuk daun pandan sayuran- lobak merah &putik jagung (bole ganti mengikut citarasa) Garam dan gula secukup rasa bawang goreng daun sup & daun bawang Tips: Untuk menghasilkan struktur bubur yang cantik dan enak..bubur hendaklah sentiasa dikacau. Ianya juga dapat mengelakkan bubur hangit pada bahagian dasar. #buburlambuk #buburlambukmudah #buburlambukkampungbaru

Bubur Lambuk Kampong Bharu ASLI Resepi Masjid Jual Hari-Hari

202365
3093
164
00:10:07
26.04.2021

Siri Street Food kembali lagi dengan edisi Ramadhan, kali ini kami ke bubur lambuk asli Kampung Bharu Haji Razali, yang sangat popular dengan keenakan bubur lambuk yang menjadi tumpuan penduduk setempat apabila setiap kali bulan puasa tiba. Bubur lambuk ini sudah hampir 30 tahun lebih diusahakan sendiri oleh Haji Razali bersama orang Kampung Masjid Kampung Bharu. #StreetFoodRamadhan​ #Bubur lambuk #DestinasiTV​ 📍Lokasi » Warung Annur Kampung Bharu (Bubur Lambuk Asli Kampung Bharu Haji Razali) ☎️ Telefon » 019-7782806 Bermula pada tahun 2017, Destinasi TV melihat budaya kulinari dan darmawisata sebagai pintu kepada sejarah, tradisi dan evolusi masyarakat tempatan. Merupakan sebahagian dari Kumpulan Manggis (🤍), Destinasi TV menghasilkan siri video digital yang menghiburkan, mendidik dan berkualiti tinggi untuk tayangan umum secara percuma di platform seperti Youtube, Facebook, Instagram, IFlix dan Dim Sum. Destinasi TV terkenal dengan siri video digital seperti “Mat Salleh Cari Makan”, “Kembara Ramadan Rhys”, “Pilihan Terbaik”, “Sembang Bros”, “The Nasi Lemak Show”, dan “Trek Artisan”.

Resepi Bubur Lambuk Utara/ Kanji | Tips Nasi Cepat Hancur

72986
797
51
00:06:40
19.12.2019

Resepi bubur lambuk utara /kanji (hidangan untuk 5 orang) : Beras - 1 pot Air - secukupnya Kiub ayam - 1 biji Garam - secukupnya Lada - 1 sudu makan Daun bawang/sup - secukupnya Serai - 1 batang Santan - 1/2 kotak Carrot - secukupnya Halia - sebesar ibu jari Ayam - 3 ketul Halba - 1 sudu kecil (jika suka) *Bawang besar - 1 biji *Bawang putih - 3 ulas *Serbuk/perencah sup - 1 sudu makan (buat pes) *Minyak - secukupnya *tumis darat Selamat mencuba!! Jangan lupa untuk like, comment, share dan subscribe channel Ain Elas...

Bubur Lambuk Ayam #Ida

9
0
0
00:02:12
04.04.2020

Bahan-bahannya 1.Beras 2.Bawang merah,bawang putih 3.Halia 4.Sup Bunjut 5.Halba 6.Kiub Ayam 7.Udang Kering 8.Bunga Lawang,Kayu Manis 9.Lada Putih 10.Serai 11.Santan 12.Serbuk Perasan 13.Ayam cincang.

Bubur Lambuk Ayam

87
3
0
00:00:58
31.07.2021

Bubur Lambuk Ringkas

71014
689
13
00:04:53
28.04.2020

Bubur lambuk as is done... Sesuai utk berbuka puasa nnt.. Mcm2 versi bubur lambuk.. Yg ni paling simple... Rasa tetap win.. Yg belum ada menu utk berbuka.. Boleh intai resepi nnt.. 😋😋😋 Resepi Bubur Lambuk kak as. Bahan2.. 2 cawan beras ( rendam dlm 20min). Daging ( 1kg campur yg berlemak). Santan.. 1 kotak Lada hitam...3 sb. Bwg merah...2biji. Bwg putih...4 ulas. Halia....2 jari. Mixed vegetables Daun sup. Bwg goreng.

RESEP CARA MEMBUAT BUBUR LAMBUK KHAS MELAYU - SYEDAP SANGAT

6901
103
15
00:05:02
03.12.2020

Resep bubur lambuk khas melayu Bubur Lambuk Melayu 🍵🍵🍽 Siapa yang belum kenal dengan bubur lambuk ini wajib banget dicoba, bubur dengan campuran sayur pakis beserta cincang dari daging (ayam/sapi/udang) membuat bubur lambuk ini sangat nikmat dan mantap Orang melayu riau hingga malaysia sudah menganggap hidangan yang satu ini wajib disajikan ketika acara adat maupun saat menyambut bulan puasa dan hari istimewa lainnya .. gulai ikan salai patin khas melayu riau : 🤍 cara memasak mie sagu goreng selatpanjang riau : 🤍 resep mie rebus Bengkalis : 🤍 resep mie sagu khas selatpanjang riau : 🤍 Resep lempeng sagu Melayu 🤍 Bahan Beras 1 1/2 gelas Air 9-10 gelas Santan instan 1 sachet 65ml Sayur pakis 1 ikat Bawang merah 3 siung Bawang putih 1 siung Ketumbar 2 sdm Merica 1 sdt Ayam cincang /daging cincang/ udang cincang Ebi 1sdt ( bila ada ) Tambahan rempah bila ada (Jintan 1sdt , halba 1sdt ,kapulaga 2 buah ,bunga cengkeh 2 ,bunga lawang 2, kayu manis 1 ) Garam , bubuk kaldu secukupnya Selamat mencoba yaa #buburlambuk #caramembuatbuburlambuk #resepbuburlambukkhasmelayu #resepbuburlambuk #buburlambuk #masakanmelayu #resepbubur

Resepi bubur lambuk ini JOHAN pertandingan bubur lambuk paling sedap | Malaysian Congee

59319
704
61
00:09:18
30.04.2020

Resepi Bubur Lambuk Juara Resepi ini di kongsi oleh Puan Ernida Othman di mana resepi ini antara resepi yang pernah memenangi satu pertandingan bubur lambuk di Malaysia . Hidangan yang disaji ialah untuk anggaran kepada 200 orang makan. Ramai yang mencuba menu ini telah memberikan komen yang sangat positif. Atas permintaan ramai yang bertanyakan resepi, maka terhasillah video masakan ini yang dimasak oleh Puan Ernida Othman sendiri pada 28 April 2020 untuk diedarkan kepada penduduk 2b6 Puncak Alam sebagai salah satu menu sumbangan untuk berbuka puasa. Kepada sesiapa yang berhajat untuk memasak bubur lambuk dalam kuantiti yang banyak patut mencuba resepi ini kerana resepi ini telah menyediakan sukatan garam yang tepat. Berikut ialah resepinya: BAHAN-BAHAN: 10 kg beras 3kg daging(dipotong) 1kg Udang (direbus Dan dibuang kulit) Air udang hasil rebusan udang (blend kulit udang yg dikupas bersama air rebusan udang dan ambil airnya) 20ps bawang besar (dihiris) Halia 3 inci (dihiris) 10 btg serai (diketuk) 10 btg kulit kayu manis Segenggam bunga lawang Segenggam lada hitam Segengam halba 10 helai daun pandan 2 bungkus besar Serbuk sup Adabi (500g x 2) 1kg lobak merah 1kg cendawan telinga kera (direndam Dan dihiris) 1 bungkus besar bawang goreng 2 ikat Daun sup Dan daun bawang 800 gm Minyak sapi (2 tin ) 1kg minyak masak 2 liter santan 2 paket Garam (700gm) 10 kiub pati ayam 5 sudu besar serbuk perasa cukup rasa Air (ditambah beransur-ansur ikut kepekatan bubur) Kredit Resepi : Pn. Ernida Othman #BuburLambuk #NazAjKitchen #malaycongee #resepibuburlambuksedap

Bubur Ayam ala McD dan Homemade Garlic Oil

315267
6857
185
00:09:22
09.02.2022

Jom tengok kali ni Che Nom nak sediakan Bubur ayam ala MCD. Bahan-bahannya tak lah banyak sangat, dan cara nak masak pun mudah aja. Mulamila kita sediakan bahan-bahan asas dulu, sama ada untuk rebusan atau untuk hidangan nanti. Kemudian Che Nom rebus isi ayam sampai masak. Air rebusan tu kita guna pulak untuk masak bubur nasi. Konsep bubur ayam ni simple tapi sedap. Che Nom kongsi juga cara untuk buat bawang goreng home made, dan yang special sekali minyak bawang putih yang memang sedap sangat kalau kita makan bersama dengan bubur ayam ni. Tak rugi kalau siapa yang mencuba. //Bahasa Melayu Bahan-bahan untuk bubur ayam: 2 keping isi ayam 3-4 keping hirisan halia Batang daun bawang 1-2 sudu besar stok pati ayam 4-5 cawan air 1 cawan beras Sedikit garam Bahan-bahan taburan: 1-2 biji cili merah Daun bawang Serbuk lada putih Minyak bijan Bawang goreng Bahan-bahan untuk minyak bawang putih: 1 cawan bawang putih 1 ½ cawan minyak masak //English - Ingredients for chicken porridge: 2 pieces chicken breast 3-4 pieces of ginger slices Green onion stalks 1-2 tablespoons chicken stock 4-5 cups of water 1 cup rice A little bit of salt Condiments: 1-2 red chillies Green onion White pepper powder Sesame oil Fried shallots Ingredients for garlic oil: 1 cup garlic 1 ½ cup cooking oil Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #resepichenom

Bubur Lambuk Mudah dan Ringkas Guna Rempah Sup | Resepi Wajib Ramadan

1712
12
1
00:03:53
29.04.2021

Minyak 2 sudu besar minyak sapi 1 bawang besar (hiris) Rempah sekawan - bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga, black pepper 2 inci halia 3 ulas bawang putih 1 batang serai 2 sudu serbuk perencah sup 1 sudu perencah sup daging & tulang Ayam (cincang dadu) 1.5 cawan beras 1 batang lobak merah 100 ml santan (1/2 kotak kecil) Air secukupnya Garam Music by 🤍ikson 🤍

Bubur Lambuk Yang Sangat Sedap

16598
162
8
00:02:44
28.04.2021

Kalau bulan Ramadhan, mesti ingat bubur lambuk. Kalau bubur lambuk, mesti mengimbau nostalgia Ramadhan. Haa bubur lambuk sangat sinonim dengan Ramadhan. Hari ini saya nak kongsikan resipi bubur lambuk yang sangat sedap. Kali ini juga saya menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s. Beras ini sangat bagus untuk mereka yang diet atau mempunyai masalah gula berlebihan kerana ia rendah GI (indeks glisemik). Untuk resipi lengkap, saya juga akan kongsikan di blog Azie Kitchen. Jangan lupa mencuba kerana bubur lambuk ini bertambah sedap menggunakan beras perang kukus ecoBrown’s! Nak beli beras perang kukus ecoBrown’s mudah sahaja. Klik link ini : 🤍 Boleh ramai ramai like, komen dan share supaya ramai mendapat manfaat.   #resipiaziekitchen #videoaziekitchen #berasperangkukusecobrowns #resipibuburlambuksedap #bukuresipiaziekitchenhebatdidapur #ecoBrowns #BrownIsBetter  

Bubur Lambuk Utara Senang Guna Rempah Sup Sahaja

21710
248
11
00:04:18
28.04.2020

#Ramadan #menubukapuasa #MCO #StayAtHome

#khairulaming Cara paling mudah membuat Bubur Ayam Ala Mc Donald's yg sedap | Dapur Lonely

28089
1204
4
00:00:59
25.04.2020

Bubur Ayam ala Mekdi 🍲 . Bahan2/Ingredients:. . 🌕6 cawan air (6 cups water) 🌕2 inci halia (2 inches ginger) 🌕1 kiub pati ayam (1 cube chicken stock) 🌕Ayam (Chicken) 🌕1 cawan beras (1 cup rice) 🌕Garam (salt) 🌕Daun bawang (scallion) 🌕Bawang goreng (fried shallots) 🌕Cili (Chilis) 🌕Minyak bijan (Sesame oil) . . . . No prejudice. All materials (excluding music) owned by Rasapop PLT. All characters created are fictional and not associated with any individual or parties. #food #foodie #minum #juice #malaysia #kualalumpur #tasty #foodporn #healthy #2019 #eat #recipe #resepi #masak #dapur #dapurlonely #lapar #makan #bubur #buburayam #porridge #chicken

Singapore Ramadan Porridge Recipe / Bubur Lambuk/Bubur Masjid

11020
215
207
00:03:33
19.04.2021

Ingredients: Blend into paste * Onion*, garlic* & ginger* Cinnamon Cloves Star anise Cardamom Fennel powder Coriander powder Beef/mutton/chicken Dried shrimps Grain rice Peanut Anchovies stock Salt & pepper Celery Bahan: Bawang merah* Bawang putih* & jahe* (*halus kan) Kayumanis Cengkeh Bunga lawang Buah pelaga Jintan manis bubuk Ketumbar bubuk Daging sapi/kambing/ayam Udang gragu/ebi Beras Kacang tanah Kaldu/garam & merica Seledri #porridge #buburlambuk #buburmasjid

Resipi Bubur Lambuk Ayam | Rindu nak Pergi Bazar Ramadan

103
12
6
00:02:31
04.05.2020

Resipi Bubur Lambuk Ayam #BuburLambuk #BuburLambukAyam #JuadahBerbukaPuasa #BazarRamadan

Bubur Lambuk (For babies and toddlers - no salt, no sugar no MSG)

2010
16
0
00:02:56
20.11.2020

Ni menu favorite umar yang duduk di carta paling atas😆 Bubur lambuk tak pernah mengecewakan mama. Kalau masak ni, mama happy sangat sebab umar suka sangat2! . Bahan-bahan: Bawang merah Bawang putih Halia 3 sekawan Beras 🤍littlebabygrains Step 2 Santan segar yang dibekukan (baby tak sesuai makan santan kotak) Lobak merah Sayur pilihan Ayam/daging/udang Cinnamon ground 🤍mccormick_asia Serbuk ayam 🤍babyfood_ohsem Serbuk bilis 🤍babyfood_ohsem Serbuk sayur 🤍babyfood_ohsem Air secukupnya . Steps boleh refer video okay. Happy trying ❤️❤️ For more recipes for babies and toddlers, feel free to visit 🤍

Bukan Biasa- Biasa | Resepi Bubur Lambuk World Class | Pasti Termimpi- Mimpi | Ayam / Daging

31
1
0
00:06:07
19.11.2020

Bubur lambuk tidak asing lagi dikalangan masyarakat Melayu. Ianya popular terutamanya apabila Ramadhan menjelang. Menu ini sesuai dimakan untuk seisi keluarga. Setiap negeri mempunyai resipi dan caranya tersendiri

Ramadan 2 : Buboq Lambuk Daging by Syedmunawwar

25822
512
9
00:00:59
04.04.2022

Bahan-bahan: 🔵 5-6 biji bawang merah kecil 🔵 2-3 ulas bawang putih 🔵 1 inchi halia 🔵 1-2 helai daun pandan 🔵 1 batang kulit kayu manis 🔵 2 kuntum bunga lawang 🔵 2 kuntum bunga cengkih 🔵 2-3 biji buah pelaga 🔵 1 sudu kecil halba 🔵 2-3 biji buah keras (ditumbuk) 🔵 1 sudu kecil serbuk ketumbar 🔵 1 sudu kecil serbuk jintan manis 🔵 1 sudu besar udang kering (ditumbuk) 🔵 400g daging 🔵 1 cawan beras (direndam semalaman) 🔵 air secukupnya 🔵 1 sudu besar lada hitam kasar 🔵 garam secukup rasa 🔵 sedikit serbuk perasa 🔵 daun sup 🔵 1/2 cawan santan Hiasan 🔵 bawang goreng 🔵 daun bawang 🔵 cili hidup merah #buburlambuk #buburlambukdaging #buburayam #buburnasi #30hari30resepi #MunawwarKitchen #selamatmencuba

Resepi Bubur Lambuk Ayam Sedap | Cara Buat Bubur Lambuk Noxxa | Bubur Lambuk Pressure Cooker

1757
13
00:06:41
20.07.2020

RESEPI BUBUR LAMBUK NOXXA CARA MASAK BUBUR LAMBUK AYAM BUBUR LAMBUK DAGING BUBUR LAMBUK SEDAP MUDAH SIMPLE MUDAH STEP BY STEP DI BAWAH SUBSCRIBE MY CHANNEL : 🤍 * CARA BUAT BUBUR LAMBUK AYAM NOXXA * = SUKATAN 1 PERIUK PENUH Kurangkan sukatan jika tidak mahu banyak. BAHAN-BAHAN BUBUR LAMBUK AYAM / DAGING 4 cawan beras 24 cawan air (1cawan beras = 6 cawan air) Ayam atau daging Udang geragau segenggam (jika suka) 1 labu bawang putih (di hiris/mayang) 3 biji bawang merah besar (di hiris/mayang) 3 inci halia (di hiris/mayang) 1 batang serai (di ketuk sahaja) 4 sekawan (pelaga, cengkih, kayu manis, lawang) 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar serbuk jintan putih 1 sudu besar lada hitam kasar 1 sudu besar rempah sup 1 batang carrot (potong dadu) 1 biji kentang (potong dadu) 2 helai daun pandan 1 kotak santan pekat = 200ml = 1 cawan 1 sudu besar sos tiram / 1 kiub pati ayam Garam secukup rasa CARA BUAT BUBUR LAMBUK PRESSURE COOKER SEDAP STEP BY STEP Panaskan minyak guna mode 'stir fry'. Dah panas masukkan 4 sekawan dan jintan-jintan. Selepas naik bau masukkan, udang geragau, daun pandan, halia, serai, bawang besar, bawang putih, ayam/daging, rempah sup, sos tiram / kiub pati ayam. Kacau sebati dan masak sehingga bawang layu sedikit. Off stir fry. Masukkan beras, kentang, carrot dan air. Masukkan garam. Tutup periuk BUBUR LAMBUK NOXXA : HP 40 minit. Selepas HP 40 minit. Biarkan selama 10 minit. Biar stim keluar sendiri perlahan-lahan. Selepas tu baru lepaskan stim. AWAS : Jika lepaskan stim sebaik sahaja masak, bubur yang masih mendidih akan TERPERCIK keluar melalui lubang stim. BAHAYA & MESSY! Buka tudung periuk. Masukkan santan. Kacau bagi bubur sebati dengan santan. Tabur daun bawang dan daun sup. Siap. bubur lambuk, bubur lambuk simple, bubur lambuk recipe, bubur lambuk terengganu, bubur lambuk kg baru, bubur lambuk daging, bubur lambuk ayam, bubur lambuk kampung baru, bubur lambuk sedap, bubur lambuk johor, bubur lambuk noxxa, bubur lambuk ayam, bubur lambuk kelantan, resepi bubur lambuk, resepi bubur lambuk daging, resepi bubur lambuk terengganu, resepi bubur lambuk ayam, resepi bubur lambuk simple, resepi bubur lambuk sedap, resepi bubur lambuk ayam sedap, cara masak bubur lambuk, cara masak bubur lambuk yang sedap, cara masak bubur lambuk mudah, cara masak bubur lambuk daging, cara masak bubur lambuk ayam, cara masak bubur lambuk simple, cara masak bubur lambuk guna pressure cooker, cara buat bubur lambuk, cara buat bubur lambuk noxxa, cara buat bubur lambuk sedap, cara buat bubur lambuk guna periuk noxxa, cara buat bubur lambuk simple, cara buat bubur lambuk daging, cara buat bubur lambuk ayam #resepibuburlambuk #caramasakbuburlambuk #buburlambuknoxxa #buburlambukmudah #buburlambuksimple #carabuatbuburlambuk #caramasakbuburlambukayam #caramasakbuburlambukdaging #buburlambukayam #buburlambukdaging #buburlambuksimple

Cara Masak Bubur Lambuk

28019
293
31
00:03:15
01.05.2020

#DapurBujang Ramadhan - Bubur Lambuk.

147560
846
36
00:07:48
17.07.2013

Dalam video kali ini, Fendi Balas akan menunjukkan cara untuk membuat Bubur Lambuk dengan hanya bermodalkan RM10! Saksikan Dapur Bujang Ramadhan, setiap hari Isnin hingga Jumaat, 6.30 petang hanya di EC Inspirasi, CH111 HyppTV! - Produced by Homegrown Productions

Resipi bubur lambuk / bubur asyura versi johor

25206
293
17
00:14:59
12.08.2021

- Sebarang video yang di muat naik oleh saluran aidaneusoff adalah dirakam, di sunting oleh saya sendiri. Tujuan saya adalah untuk berkongsi resipi masakan bersama semua. Ia mungkin tidak setanding rancangan televisyen atau saluran masakan chef2 terkemuka.😂 - - Semua video yang di muat naik ke dalam akaun aidaneusoff adalah hak milik asal aidaneusoff. Sebarang penyalahgunaan atau penggunaan video tanpa persetujuan pemilik asal adalah tidak dibenarkan.-

Bubur lambuk #periuknoxxa

2293
13
4
00:09:56
24.04.2021

Resepi bubur lambuk bhn2 beras 6 pot beras(dibasuh dan ditos) air (24 pot( 1 pot beras 6 pot air) bawang merah, bawang putih, halia dimayang halus rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang daun pandan daging kisar ikan bakar (ditumbuk halus) santan kotak 250ml minyak masak utk menumis bahan2 perasa kiub ayam

Aidy Makan bubur lambuk sambil bersilat

32269
1473
127
00:10:42
24.04.2020

Assalamualaikum guys, pertama sekali aidy nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan Al-Mubarak kepada semua subscriber2 dan semua umat islam diseluruh dunia, diharapkan bulan ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya insyaallah, memandangkan skrg bulan puasa, aidy nak makan makanan paling femes time puasa hihi, iaitu bubur lambuk mama aidy yang masak Follow aidy kat ig 🤍 Email muhammadaidyakmal🤍gmail.com

Masak Bubur Lambuk

393
13
0
00:00:13
24.04.2022

BUBUR LAMBUK EASY

49
5
0
00:03:19
06.05.2020

Bubur lambuk ini mudah dimasak. Sedap dimakan. Bahan2nya sedikit sahaja tapi rasa nya sedap. Bahan2nya: Beras Isi ayam 🤍 daging Halia dan bawang putih dikisar Kuib ayam 2 ketul Santan kara Bawang goreng Daun sup dan daun bawang utk tabur

Bubur Lambuk Utara, menu popular Ramadhan

107022
1272
49
00:02:51
24.04.2020

Bismillahirrahmanirrahim, Salam 1 Ramadhan, . #buburlambuksurianti Bubur Lambuk Instagram : 🤍 Facebook : 🤍 ✳️sukatan & bahan hanya sebagai panduan, anda boleh ubahsuai mengikut citarasa sendiri . Bahan-bahan : 🔵1 cawan beras - dicuci bersih 🔵8 cawan air (ditambah sedikit demi sedikit, kalau beras jenis keras perlukan air banyak) 🔵1 sudu besar minyak sapi 🔵Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga) 🔵1 batang serai - diketuk 🔵1 inci halia - diracik 🔵3 ulas bawang merah - dihiris 🔵1 ulas bawang putih - dihiris 🔵1/2 sudu besar lada hitam 🔵1 sudu besar halba 🔵1 sudu besar perencah sup Adabi dibancuh dengan sedikit air 🔵100 gm daging (boleh tambah/kurangkan) - dipotong kecil 🔵30 g lobak masin - dipotong kecil (rendam dalam air biasa 1/2 jam, toskan) 🔵1/4 cawan santan pekat 🔵Garam secukupnya . ✳️Air tidak dimasukkan sekaligus, tapi ditambah sedikit demi sedikit hingga beras kembang dan hancur. . . Tq 🤍adabi_consumer tuan 🤍syedded . . #jendeladapursurianti #buburlambuk #buburlambuksurianti #foodie #foodporn #foodblogger #foodphotography #salamramadhan #iftar #ramadhan2020surianti

Chicken Porridge Chinese Style | Chicken Congee Recipe | 鸡粥 | Bubur Ayam Chinese Styl

23304
294
8
00:05:30
25.01.2021

This comforting chicken porridge is simple and easy to make! Enjoy! Check out and follow my Instagram account for daily updates : 🤍 Here are my other recipes: •Chinese White Radish Soup• 🤍 •Stir-fried Meat With Fermented Black Beans Served With Fried Japanese Egg Tofu And Kai Lan• 🤍 •Braised Chicken and Potatoes• 🤍 #cookingwithsheryl #recipe #recipes #food #foods #cook #cooking #yummy #delicious #simple #idea #ideas #lunch #dinner #meal #mealprep #cookingathome #homecooking #91

Назад
Что ищут прямо сейчас на
bubur lambuk ayam wlad ali Dulhan wallimann whsg leavers ravi bishnoi omor siddiqui waz opilz free fire replay суициды Das Narayan カード開封 Wolfen Heiger Roma sabino dibujos animados para niños Golden music gmod baldi dinosaur Uzbek serial Green Screen sea wave CEV Volleyball Cup