Ayamgoreng

Ayamgoreng смотреть последние обновления за сегодня на .

Ayam Goreng Mamak, rangup sangat.

233010
5697
185
00:08:06
08.06.2022

Untuk peminat ayam goreng, dan sesiapa yang suka makan ayam goreng style mamak? Kali ni Che Nom akan share cara mudah dan cara yg sesuai untuk mak-mak sediakan di rumah untuk family, resepi ayam goreng mamak yang rangup, moist isinya, sedap dengan rasa bahan perapan dan rupa pun ceria aja…tak rugi lah buat. // Bahasa Melayu Bahan-bahan: ½ - 1 ekor ayam 2 inci halia 5 ulas bawang putih 300g tepung jagung 1 sb serbuk ketumbar ½ sb serbuk jintan manis ½ sb serbuk jintan putih 1 sb serbuk kari ikan/daging 1 sb serbuk Cukup Rasa 1-2 sk garam 3 sb tepung beras 2 biji telur ½ sk pewarna merah ½ sk pewarna oren 1 sb jus limau Daun kari // English Ingredients: ½ - 1 whole chicken 2 inches ginger slices 5 cloves garlic 300g cornstarch 1 tbsp coriander powder ½ tbsp fennel powder ½ tbsp cumin powder 1 tbsp fish/meat curry spices 1 tbsp Cukup Sedap powder 1-2 tsp salt 3 tbsp rice flour 2 eggs ½ tsp red coloring ½ orange coloring 1 tbsp lime juice Curry leaves Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #resepichenom

Resep AYAM GORENG Favorit Keluarga: 5 Bahan Saja, Rasa Bintang 5!

4884676
84429
2319
00:09:49
23.08.2021

*English description is at the bottom section.* Matikan subtitle: Settings - Subtitle/CC - Off 00:00 : intro 00:55 : persiapan bahan (prepping the ingredients) 01:53 : potong ayam (chopping the chicken) 02:32 : marinasi ayam (marinating the chicken) 04:24 : membuat sambal tomat (making Tomato Sambal) 06:55 : goreng ayam (frying the chicken) 07:34 : hidangan siap dan serving (the dish is ready to serve) #ResepAyamGoreng #ResepSambalTomat #ResepDevinaHermawan = [INDONESIAN] Resep Ayam Goreng 5 Bahan (untuk 6-7 porsi) Bahan: 1 ekor ayam negeri utuh 2 sdm cuka beras /1 sdm cuka meja 8 siung bawang putih halus 9 ½ sdm tepung tapioka 1-2 sdm kaldu ayam bubuk Sambal tomat: 12 siung bawang merah, belah dua 2-3 buah tomat, potong 20 buah cabai rawit merah, belah dua 1 sdm gula ¾ sdt garam ½ sdt penyedap Minyak untuk menumis Minyak untuk menggoreng Langkah: 1. Potong ayam menjadi 14 bagian, lalu marinasi ayam dengan bawang putih halus, kaldu ayam, cuka, dan tepung tapioka, aduk, tutup dengan plastic wrap, diamkan minimal 30 menit 2. Panaskan minyak, goreng ayam di api besar dulu lalu api sedang-kecil hingga kecokelatan, tiriskan 3. Untuk sambal, panaskan minyak, tumis bawang merah dan cabai rawit, masak hingga wangi dan lunak, pindahkan ke dalam ulekan, beri garam, gula, dan penyedap, haluskan 4. Di wajan yang sama, goreng tomat hingga lunak, lalu haluskan kembali bersama bawang merah dan cabai rawit, masak kembali hingga minyak keluar 5. Ayam goreng siap disajikan Jangan lupa cek Instagram 🤍DUSDUSAN Instagram: 🤍 Website: 🤍 = [ENGLISH] 5-Ingredient Fried Chicken Recipe (yield: 6-7 servings) Ingredients: 1 pc whole broiler 2 tbsp rice vinegar / 1 tbsp regular vinegar 8 clove garlic, minced 9.5 tbsp tapioca flour 1-2 tbsp chicken powder Tomato Sambal: 12 pc shallot, halved 2-3 pc tomato, sliced 20 pc red bird’s eye chili, halved 1 tbsp sugar ¾ tsp salt ½ tsp flavor enhancer Oil for stir-frying Oil for frying Steps: 1. Chop the chicken into 14 pieces. Marinate it with minced garlic, chicken powder, vinegar, and tapioca flour. Mix and cover with a plastic wrap. Marinate for at least 30 minutes. 2. Heat the oil and fry the chicken on high heat first, then lower to medium-low heat until browned. Set aside. 3. For the Sambal, heat the oil and stir-fry the shallots and bird’s eye chili until fragrant and soft. Transfer to a stone bowl. Season with salt, sugar, and flavor enhancer. Mash. 4. In the same pan, stir-fry the tomatoes until soft. Then, mash with the shallots and bird’s eye chili. Sauté until oily. 5. Fried Chicken is ready to serve. = Official Site: 🤍 Instagram: 🤍 Business inquiries: contact🤍devinahermawan.com Don’t reupload our content but you can share our videos. Production 2021 © Copyrights by Devina Hermawan.

Ayam Goreng Rangup ala KFC | Set Coleslaw & Mashed Potato

1154849
32070
888
00:13:53
16.11.2021

Kali ni…Che Nom nak share resepi Ayam Goreng ala KFC lengkap dengan hidangan sampingan yang mesti ada, iaitu Coleslaw dan Mashed Potato. Dalam video ni ada 5 bahagian kesemuanya, bermula dengan proses perapan ayam dengan bahan-bahan rempah untuk tekstur dan rasa isi ayam sedap, kemudian yg ke 2..penyediaan coleslaw yang rangup berlemak & sedap dimakan sejuk. Bahagian ke 3. Penyediaan mashed potato yang lembut dan creamy, dan juga cara penyediaan brown sauce untuk dihidang bersama kentang, yang ke 4, bahan-bahan untuk hasilkan tepung kering salutan ayam yang penuh dengan rasa rempah dan hasilnya sangat memuaskan dgn cuma guna bahan-bahan biasa ada di dapur aja. Dan last sekali yang ke 5, cara penyediaan ayam goreng KFC dari proses gaul, celup dan goreng. Ayam nya memang sangat rangup, dan isi ayam pun lembut dan moist aja..terasa perapan tu bila makan. NOTA: Untuk serbuk seasoning boleh gunakan apa-apa jenama macam Sedap, Cukup Rasa, Hilal atau pilihan yang no MSG seperti serbuk mushroom seasoning //Bahasa Melayu - Bahan-bahan untuk ayam perap: 1 ekor ayam 2 ulas bawang putih ½-1 inci halia 1 sudu besar serbuk ketumbar ½ sudu kecil serbuk lada hitam 1 sudu kecil serbuk kari 1 sudu kecil serbuk paprika ½ sudu besar serbuk seasoning ½ sudu kecil garam ½ sudu kecil serbuk lada putih ½ cawan air Bahan untuk tepung goreng: 3 ½ cawan tepung gandum 1 cawan tepung jagung 1 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar serbuk cili 1 sudu kecil garam halus 1 sudu besar serbuk seasoning 1 sudu kecil serbuk lada hitam 1 sudu kecil serbuk lada putih 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat Bahan-bahan untuk coleslaw: 1 mangkuk besar hirisan kubis ½-1 batang lobak merah 3-4 sudu besar mayonis Sedikit jus lemon Secubit garam Sedikit gula 1-2 sudu besar susu full cream Bahan-bahan untuk kentang putar: 4 ketul /600g kentang Air untuk rebusan 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil mentega Secubit garam Sedikit susu full cream Bahan-bahan untuk sos perang: 2 sudu besar mentega 1 sudu besar tepung gandum 1 kiub pati lembu atau ayam 2 cawan air Sedikit kicap (untuk warna, letak sikit aja ok! Nanti jadi kuah kicap pulak) ½ sudu kecil serbuk lada hitam //English - Ingredients for marinated chicken: 1 chicken 2 cloves garlic ½-1 inch ginger 1 tablespoon coriander powder ½ teaspoon black pepper powder 1 teaspoon curry powder 1 teaspoon paprika powder ½ teaspoon seasoning powder ½ teaspoon salt ½ teaspoon white pepper powder ½ cup water Ingredients for fried flour: 3 ½ cup plain flour 1 cup cornstarch 1 tablespoon curry powder 1 tablespoon chili powder 1 teaspoon fine salt 1 tablespoon seasoning powder 1 teaspoon black pepper powder 1 teaspoon white pepper powder 1 tablespoon coriander powder 1 teaspoon bicarbonate of soda powder Ingredients for coleslaw: 1 large bowl chopped cabbage ½-1 carrot 3-4 tablespoons mayonnaise A little lemon juice A pinch of salt A little sugar 1-2 tablespoons full cream milk Ingredients for mashed potatoes: 4 piecess /600g potatoes Water for boiling 1 teaspoon salt 1 teaspoon butter A pinch of salt A little full cream milk Ingredients for brown sauce: 2 tablespoons butter 1 tablespoon plain flour 1 beef or chicken stock cube 2 cups water A little soy sauce (for darker color, don’t put too much ok!) ½ teaspoon black pepper powder Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #ayamkfc #resepichenom

My best-EVER fried chicken recipe 🍗 Malaysian Fried Chicken (Ayam Goreng) | Marion's Kitchen

280714
6315
308
00:07:27
27.12.2020

Calling all fried chicken fans (so that's everyone then!). This is golden, this is crispy, this is Malaysian fried chicken with a spicy marinade. This could very well change your life, my friends. Get the recipe: 🤍 Subscribe to my channel and press the bell button to get notifications every time I post a new recipe: 🤍 Binge watch a whole bunch of my Asian food recipe videos here: 🤍 Come chat with me on: 🤍 🤍 🤍 And if you're in the USA, Australia or New Zealand you can buy my premium, all-natural Asian meal kits! You'll find them in the Asian aisle at these stores: 🤍 For more super tasty recipes: 🤍 ABOUT MARION Marion Grasby is a food producer, television presenter and cookbook author who's had a life-long love affair with Asian food. Marion is a little bit Thai (courtesy of her mum) and a little bit Australian (courtesy of her dad). ​Marion lives in Bangkok, Thailand and travels throughout Asia to find the most unique and delicious Asian food recipes, dishes and ingredients.

AYAM GORENG ALA KFC | Fried Chicken KFC | Super rangup

1819259
48050
2138
00:17:04
08.08.2021

Resepi Ayam Goreng Ala KFC Resepi utk 14 ketul Nota penting : teknik dan tips salutan penepungan di dlm video utk nk dptkan ayam goreng yg crispy dan cntikk..😊 Bahan perapan ayam -6 ulas bawang putih(tumbuk) -4 biji bawang kecil (tumbuk) -1 kiub ayam -1/2 sudu teh serbuk kunyit -4 sudu serbuk ketumbar -Serbuk hilal secukupnya -Garam perasa secukupnya Bahan tepung Ala kfc (Smua bahan2 kne cmpur ,gaul rasa kemudian kene rasa sikit ye ,ckup rasa sedap ,then boleh ke next step ) -1 1/2 kilo tepung gandum -2 senduk tepung ubi -3 senduk tepung beras -3 senduk tepung jagung -1 senduk serbuk cili (nk pedas kene tmbhkan lagi) -1 senduk serbuk ketumbar -sedikit serbuk kunyit -1 sudu soda bikarbonat -Garam perasa secukupnye -Serbuk hilal secukupnya Cara perapan ayam -Campur semua bhan2 ,gaul kan dgn ayam yg telah dikelar kelar .Gaul sebati.perap selama 5 jam utk rasa yg padu ! Cara cmpuran tepung -cmpurkan smua bahn2,gaul rata kmudian sahabat kene rasa hasil cmpuran smua bahan td.Dh sedap ckup rasa bru boleh salutkan ke ayam.. Cara salutan : mula2 salut ayam ke dlm tepung ,kmudian rendam ayam ke dlm air biase sekejap,sementara tu tepung kene ayak utk nk dptkan hasil salutan yg cntikk..kmudian step terakhir buat salutan lagi.kmudian goreng.. -Cara salutan ayam (tgok kt video sbb ade tips2 penting nk dptkan ayam goreng cntik dan crispy.

Resep ayam goreng sangat enak, bumbunya meresap sampai ke tulang

1006056
12995
647
00:11:06
13.08.2022

Bismillaah. Di video kali ini aku share resep ayam goreng yang sangat enak, gurih, dagingnya lembut, dan bumbunya meresap sampai ke tulang. Berikut ini aku tuliskan bahan dan bumbunya. BAHAN: 2kg ayam (dipotong sesuai selera dan cuci bersih) Air secukupnya Minyak goreng secukupnya BUMBU HALUS: 2 sdm ketumbar 5 butir kemiri utuh 8 siung bawang putih 13gr jahe 2 jari kunyit(35gr) 100gr lengkuas BUMBU LAINNYA: 6 lembar daun salam 6 lembar daun jeruk 2 batang sereh digeprek Garam secukupnya 1/2 bungkus ladaku lada bubuk 1 sachet bumbu kaldu rasa ayam (royco) Micin secukupnya NOTE: *Untuk membuat ayam goreng lengkuas tinggal ditambahin lengkuas nya. Lengkuas nya bisa diparut atau dihaluskan dengan blender *Untuk membuat ayam bakar akan lebih enak kalau bumbu halusnya ditambah bawang merah secukupnya Selamat mencoba di rumah yaa, semoga suka dengan hasilnya, dan semoga resep ini bermanfaat. Kalau ada yang ingin ditanyakan atau mungkin teman-teman ada yang mau request resep masakan tertentu, silahkan tulis di kolom komentar, atau bisa japri ke IG atau FB 🤍Ibunyasaifa. Baarakallaahu fiikum. #resepayamgoreng #ayamgorengenak #ayamgorengbumbumeresap #ayamgoreng #olahanayam #resepayam #caramemasakayamgoreng #membuatayamgorengyangenak

AWAS KETAGIHAN SAMA AYAM GORENG INI, BUMBU SEDERHANA, GAMPANG DIJAMIN LANGSUNG ENAK, ANAK2 SUKA

1484583
15881
325
00:08:18
17.12.2021

BAHAN A : 500 gr sayap ayam/ daging ayam lainnya 20 gr bawang putih 20 gr jahe 1-1,5 sdt garam 1-2 sdm ketumbar 1/2 sdt kunyit BAHAN B : 50 gr rawit lombok 10 gr bawang putih 1 sdt maizena 200-250 ml air Cuka makan 1/2 bh tomat 2 lembar daun jeruk Garam, penyedap secukupnya Tambahan : 5-6 siung bawang putih geprek 6 lembar daun jeruk Minyak goreng 1sdm parmesan (optional)

Ayam Goreng Mamak | Sedap dan Rangup (english subtitles) #orkidschannel

490584
8642
261
00:14:03
03.05.2021

Hai, Assalammualaikum. Dalam video kali ini Cik Orkid kongsikan Resepi ayam goreng mamak sedap dan rangup. Jom tengok cara buat ayam goreng mamak yang mudah, sedap, lembut didalam, rangup di luar. #ayamgorengmamak ayam goreng mamak recipe ayam goreng mamak style resepi rempah ayam goreng mamak style rempah ayam goreng mamak style tepung ayam goreng mamak style nasi goreng ayam mamak style

AYAM GORENG RANGUP

81458
778
49
00:03:51
11.08.2020

#Simple #Sedap #Ranggup #Masak itu citarasa, lain orang lain cara. Bahan-bahan : -1 sudu serbuk kunyit -2 Sudu tepung kentucy spicy -1 Sudu tepung beras jika tiada boleh pakai tepung beras pulut -Sedikit air biasa

Berhenti MAKAN ayam goreng jenama terkenal setelah jumpa ayam goreng tepi jalan ini !!!

219316
6382
569
00:10:38
28.01.2022

Lokasi : Jalan Sri Cempaka Taman Cempaka 31400 Ipoh Perak Waktu Niaga : Setiap Hari : 11 pagi - 6.30 petang Untuk Tempahan : 013 5851234 ( Muiz) (Contact : azfarbadrul🤍gmail.com) #MalaysianStreetfood​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #RacunAzfarBadrul​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #PasukanAsik​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #LanjutkanDikamu​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #RacunHobbyMakan​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #SupportPeniagaJalanan​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #Perak​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ #AyamGorengMuiz #SetBiasa #SetCheese #SetSosKorean #SetMixKoreanCheese #TamanCempaka #MeruRaya #MakanMakanTamanPerpaduan #MakanMakanIpoh #KorangMestiCuba #KalahAyamGorengJenamaTerkenal DILARANG SAMA SEKALI SEKIRANYA ANDA MENGUPLOAD VIDEO INI TANPA MEMINTA IZIN DARI AZFAR BADRUL SENDIRI.

RESEP AYAM GORENG TERNIKMAT GURIH TANPA UNGKAP BUMBU MERESAP SANGAT LEMBUT‼️ #ayamgoreng

74869
1419
58
00:07:41
20.09.2022

BAHAN : 5 Potong paham ayam / dada ayam (1kg) 4-6 butir kemiri 6 Siung bawang putih 2 sdm Ketumbar 1/2 sdt merica bubuk 1 sdt Kaldu bubuk Garam secukupnya 3 cm kunyit 17- 20 gr Jahe 6-7 Batang serai 1 Butir telur ayam 6-8 Lembar daun jeruk 100 gr Cabe hijau keriting Rawit hijau secukupnya 1 siung bawang putih 4-6 Lembar daun jeruk 1 Lembar daun kunyit (optional) Petai secukupnya (optional) 1 bh Tomat hijau 5 siung bawang merah Garam & penyedap secukupnya Sejumput kunyit bubuk Jeruk nipis secukupnya ——————— INGREDIENT : 5 pieces of chicken breast / chicken breast (1kg) 4-6 hazelnuts 6 cloves of garlic 2 tbsp Coriander 1/2 tsp pepper powder 1 tsp Broth powder Salt to taste 3 cm turmeric 17- 20 gr Ginger 6-7 Lemongrass stalks 1 egg 6-8 lime leaves 100 gr curly green chili Green cayenne to taste 1 clove of garlic 4-6 lime leaves 1 sheet of turmeric leaf (optional) Petai to taste (optional) 1 pc green tomato 5 cloves of red onion Salt & seasoning to taste A pinch of turmeric powder Enough lime

Resepi Ayam Goreng Kunyit Crispy Versi Khairulaming | Jom Masak

40914
490
10
00:01:10
18.07.2020

Resepi Ayam Goreng Kunyit Crispy Versi Khairulaming Bahan2/Ingredients: 🌕1/2 ekor ayam (1/2 whole chicken) 🌕Garam (Salt) 🌕3/4 sudu serbuk kunyit (3/4 tbsp tumeric powder) 🌕1/2 sudu serbuk cili (1/2 tbsp chilli powder) 🌕1 susu tepung beras (1 tbsp rice flour) . . No prejudice. All materials (excluding music) owned by Rasapop PLT and Credit to IG 🤍Khairulaming Thanks Uoollllssss… Like, Comment and Share

Ayam goreng dia memang besar and cripsy wehhh #Jomkita

364820
18360
274
00:01:01
12.07.2022

Ayam goreng dia memang besar and cripsy wehhh #Jomkita Ada set sos korean, cheese and chili kalau korang nak! Lokasi 📍: Muiz Hot Chicken Sg Besi, Jalan 30A/146 BANDAR TASEK SELATAN, DESA TASIK, Lebuhraya Sungai Besi, Sungai Besi, 57000 Kuala Lumpur

Ayam Goreng krup krap ala KFC | Cara TokwanKami | Anak-anak Yatim dan Asnaf

887953
34719
1430
00:12:20
22.09.2021

Assalamualaikum.. .Untuk Video kali ni tokwan buat Ayam Goreng Krispy.. Sangat rangup seperti ayam yang dijual di tepi-tepi jalan.. Semoga mereka gembira dengan hidangan ni.. in shaa Allah... rezeki pahala kongsi bersama Terima Kasih juga kepada penyumbang yang turut sama menyumbang untuk meraikan Anak² yatim dan asnaf.. semoga Allah membalas jasa Baik kita semua Terima Kasih juga kepada semua penonton penonton channel Tokwan Kami yang terus menerus menyokong Tokwan.. ada yang dari negara Singapore, indonesia, brunei, Thailand terutama juga Rakyat Malaysia .. Semoga Kalian semua yang menonton dan menyokong Tokwan Diperluaskan rezeki, dipermudahkan segala urusan , dan sihat tubuh badan.. amin Alhamdulillah dengan nikmat yang diberi masih lagi berpeluang untuk merebut ganjaran Allah SWT.. sama-sama kita berkongsi rezeki.. Pahala Kongsi Bersama #Anak²Yatim #Asnaf #PKP #Orphans follow facebook page Tokwan kami Terima Kasih juga kepada para penyumbang / infak untuk kongsi pahala semoga Allah melipat gandakan pahala dan rezeki kita semua..

Ayam Goreng Rangup yang sangat mudah. Rasa macam ayam KFC !

405138
4901
174
00:03:17
04.07.2020

#cookingideas #ayamcrispy #ayamgoreng Jom tengok bagaimana cara nak buat ayam goreng rangup yang memang sangat mudah dan sedap ni. Terima kasih ya. Jangan lupa subscribe dan tekan butang notifikasi supaya tidak ketinggalan dengan video baru. Klik di sini 🤍 Jom sertai cooking ideas di facebook 🤍 Music credit : 🤍

Bamboe Indonesian Fried Chicken with Crunchy Topping - Bamboe Ayam Goreng Kremes

3013
39
2
00:03:54
15.09.2021

Cooking Direction Bamboe Indonesian Fried Chicken with Crunchy Topping - Bamboe Ayam Goreng dengan Kremesan _ SOCIAL MEDIA Instagram: 🤍 Facebook: 🤍 _ ONLINE SHOP Shopee: 🤍 Tokopedia: 🤍 Website: 🤍 _ FSSC 22000 CERTIFIED 🤍ptbamboe.com _ Music: As Leaves Fall Musician: 🤍iksonmusic

AYAM GORENG KUNYIT Rangup ‼️ Untuk anak Yatim & Asnaf

31758
1709
143
00:08:29
02.02.2023

Assalamualaikum.. .Untuk Video kali ni Tokwan buat menu Resepi mudah dan senang iaitu Ayam Goreng Kunyit Rangup versi Tokwan.. Jom kita Tengok. Terima Kasih juga kepada penyumbang yang turut sama menyumbang untuk meraikan Anak² yatim dan asnaf.. semoga Allah membalas jasa Baik kita semua Terima Kasih juga kepada semua penonton penonton channel Tokwan Kami yang terus menerus menyokong Tokwan.. ada yang dari negara Singapore, Indonesia, Brunei, Thailand terutama juga Rakyat Malaysia .. Semoga Kalian semua yang menonton dan menyokong Tokwan Diperluaskan rezeki, dipermudahkan segala urusan , dan sihat tubuh badan.. amin Alhamdulillah dengan nikmat yang diberi masih lagi berpeluang untuk merebut ganjaran Allah SWT.. sama-sama kita berkongsi rezeki.. Di hari yang mulia ini Tokwan ingin membuka peluang kepada sesiapa yang ingin bersama sama kongsi pahala bersama Tokwan kongsi rezeki in shaa Allah boleh menyumbang ke akau rasmi Tokwan di Maybank Tokwan Kami. Maybank Tokwan Kami 562469325905 Dengan sumbangan ini adalah kegunaan untuk membeli barang mentah, barang keperluan dapur dan upah pekerja dan berkaitan dengan kerja amal in shaa Allah... Pahala Kongsi Bersama #anakyatim #Asnaf follow facebook page Tokwan kami Terima Kasih juga kepada para penyumbang / infak untuk kongsi pahala semoga Allah melipat gandakan pahala dan rezeki kita semua video intro Tokwan Kami disunting oleh Changkat creative KL #ChangkatCreativeKL

AYAM GORENG TER SIMPEL 15 MENIT JADI

938098
12866
80
00:00:59
29.09.2022

borong semua AYAM GORENG Fast Food (Mukbang Malaysia) MUIZ, MCD, KFC, TEXAS CHICKEN, MARRYBROWN, A&W

340112
9062
342
00:11:47
25.03.2022

korang team ayam goreng mana? dari KFC atau McDonalds atau Texas Chicken atau Marrybrown atau A&W atau Ayam Goreng Muiz ? setiap brand ada rasa dia yang tersendiri! tapi mana pilihan kegemaran Syedot Asmr? nak tahu? tonton full video ok! ……………… Subscribe & Tekan All Bell Notification 😍 SYEDOT GAMING : 🤍 SYEDOT ASMR : 🤍 Jom Join Group Telegram, Aku Ada Dlm Tu Tau: 🤍 Jom Follow IG Syedot: 🤍 ▬▬ Follow Socmed Syedot ▬▬ instagram : 🤍syedot.asmr 🤍 twitter : syedotASMR 🤍 facebook : syedot ASMR 🤍 facebook page : syedot ASMR 🤍 ▬▬ Waktu Upload ▬▬ ASMR MUKBANG: ISNIN 630PM RABU 630PM JUMAAT 630PM GAMING VIDEO: 🤍heyKcal SELASA 8PM KHAMIS 8PM ▬▬ ASMR + EATING SHOW ? ▬▬ ▪︎ Hi, thanks singgah ke channel aku dan yah aku buat video ASMR CRIPS SOUND with combination EATING SHOW MUKBANG ▪︎ Bermaksud gabungan crips sound dari ASMR dengan EATING SHOW berborak borak sambil makan (actually aku baru perasan orang Korea pon da start buat STYLE macam ni). ▪︎ Kenapa tak buat whispering/no talking, sebab rakyat Malaysia masih tak boleh terima Whispering/No Talking (sebelum ni mmg buat cara ni pon, insyallah maybe akan datang akan buat semula). ▪︎ Serta Whispering ni kebanyakkan buat sebab nak sync dengan sound quality dari crisp sound jadi kalau cakap normal akan pecah sound tu dan dorang malas nak edit terjadilah Whisper/No Talking untuk save their time. ▪︎ Bagi aku, ASMR FOOD bukan untuk Relaxation or Sleeping ya! sebab ASMR FOOD ni dia enhance kan bunyi so, White Noise/Humming akan kuat gila kalau guna eaphone jadi tak relax langsung, tapi untuk TRIGGER jadi LAPAR, CRAVING itu semestinya!. ▪︎ Untuk Relaxationg & Sleeping boleh tengok video aku Upload setiap hari Rabu 9PM DUA MINGGU SEKALI yang ini yes! Whispering dan cakap dengan nada perlahan untuk sync dengan brain korang ketika pakai earphone dan buat triggered gila gila sampai meremang bulu roma terutama bahagian tulang belakang. ▬▬ Apa Itu ASMR FOOD? ▬▬ ▪︎ ASMR untuk merasakan kenikmatan dan untuk menaikkan stimulasi deria. ▪︎ Anda juga boleh gunakan earphone atau headphone. ▪︎ Jika anda tidak menyukai EATING SOUNDS, PLEASE DO NOT WATCH IT tau. ▪︎ Video ini mengandungi BUNYI MAKAN, MENGUNYAH TAPI TUTUP MULUT BUKAN CHUP CHAP CHUP CHAP dan seangkatanya yang sangat kuat. ▪︎ ASMR adalah Autonomous Sensory Meridian Response, atau lebih mudah dirujuk sebagai Braingasm. ▪︎ ASMR adalah stimulasi deria sensasi yang memberikan impak perasaan positif yang menyalur dari kepala, tulang belakang, sampai belakang tubuh dan akan memberi impak naik bulu roma juga. ▪︎ Setiap orang mempunyai ASMR triggers yg berbeza beza dan saya berharap anda menonton video ini dapat trigger diri anda. ▬▬ ▶︎ Hashtag ◀︎ ▬▬ #mukbangmalaysia #asmr #eatingshow #mukbangindonesia #mukbang #asmrmalaysia #asmrindonesia

Resep Ayam Ungkep | Ayam Goreng Empuk, Gurih dan Bumbu Meresap

4472031
35974
1929
00:03:51
04.05.2020

Assalamualaikum... Sebelumnya jangan lupa tekan LIKE untuk mendukung berkembangnya Channel ini.. Terima Kasih! Ayam goreng dengan bumbu ungkep yang lengkap sangatlah gurih dan enak, kalian bisa menjadikannya stok makanan di bulan puasa ini. Bisa buat menyiapkan berbuka puasa atau saat sahur. #ayamungkep Bahan : 2 kg Ayam 7 butir Bawang Putih 7 butir bawang merah 2 sdm ketumbar 5 butir kemiri 1 jempol kunyit 1 jempol Jahe 1 jempol lengkuas 2 sdm Garam 1 sdm Kaldu Bubuk 1 sdm Gula Pasir 1 sdt micin 60 ml santan 3 sdm Minyak untuk menumis 3 btg serai Dedaunannn (Daun salam dan daun Jeruk) Secukupnya Air Cara buat : 1) Haluskan bumbu kuning 2) panaskan minyak, tumis bumbu dengan serai 3) Masukkan Ayam, tambahkan air masak sampai air mendidih dan menyusut. ­

BISA MAKAN 20 AYAM KALAU KESINI, ENAK BGT!!!!

975196
11814
621
00:11:10
02.11.2022

Terima kasih pasukan bar-bar sudah nonton episode kulineran aku kali ini. Bagi kalian yang akhirnya datang dan coba rekomendasi makanan dari video ini jangan lupa posting di story media sosial pakai hashtag #GEGARAMAGDA ya biar nanti aku repost. BAR BAR KUY! Instagram 🤍MGDALENAF Tiktok 🤍MGDALENAFOfficial Follow dan ikuti bisnis aku yg lainnya juga ya! NYAMBEL (Sambal 1 Liter) 🤍instagram.com/nyambel.idn NYEKER (Ceker pedas by NYAMBEL) 🤍instagram.com/nyeker_idn MANTAN (Makaroni Setan) 🤍instagram.com/mantan_idn BARBARZAAR (Festival Makanan) 🤍instagram.com/barbarzaar

CARA MEMBUAT AYAM GORENG, PATUT DI COBA DIRUMAH DIJAMIN MANTAP !

174998
3264
110
00:12:52
08.04.2019

disuatu malam, kami mencoba untuk membuat ayam goreng yg dikukus dengan lengkuas. ga paham ? tonton videonya ya biar paham ;) . . . Media Sosial: ►Facebook: 🤍 ►Instagram: 🤍 ►Website: 🤍 For bussiness inquiries: 📮 kitamasak.yuk🤍gmail.com Selamat datang di chanel Masak yuk di chanel ini berisi video resep-resep masakan dan video lainnya. Semoga dengan adanya video-video ini kita bisa membantu teman-teman yang kesulitan dengan resep masakan dan cara memasak. Selamat mencoba, Pantang pulang sebelum masak enak . Sebagai gantinnya upload video kita hanya minta ini kok :) - SUBSCRIBE-LIKE-SHARE - #MASAKYUK #RESEPMASAKAN

Ayam Goreng Kunyit | Khairulaming

585378
14061
358
00:04:22
05.01.2019

Resipi Ayam Goreng Berempah

891293
8328
343
00:03:37
18.10.2019

Hai semua, sis nak kongsikan resipi Ayam Goreng Berempah yang sedap dan mudah. Bahan2: 3 bahagian paha ayam 1 sudu makan rempah Kari 1 sudu makan lada sulah 1 sudu makan lada(serbuk cili) 4 tangkai daun Kari Garam secukup rasa Minyak masak secukupnya Bahan yang dikisar 5 ulas bawang putih 1 inci halia 3 batang serai Cara Membuat: 1 Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak masak 2 Perapkan selama setengah jam 3 Panaskan minyak Yang banyak di dalam kuali dan gorengkan ayam 4 Apabila ayam nampak garing, dan tuskan minyak 5 Boleh Di hidangkan bersama nasi panas #ayamgorengberempah #ayamgorengcrispy #ayamgorengsedap #ayamgorengdapurbiru #dapurbiru #friedchickendrumstick #ayamgoreng Music: Balloon Musician: 🤍iksonofficial Join Telegram ▶️ 🤍 Subscribe Dapur Biru ▶️ 🤍 Follow instagram ▶️ 🤍 Like Facebook ▶️ 🤍

Upin Ipin Dewata || Ipin senang sangat ayam Goreng #shorts #ayamgoreng #beranda #upindanipin

9038253
170196
471
00:00:27
12.01.2022

#ipin sangat senang sekali dengan #ayamgoreng jadi jangan lupa selalu Tonton #upinipinterbaru ya kawan" biar #upin dan #ipin semangat bikin Vidionya Semoga #trending dan masuk #beranda. #funny #upindanipin #ayamgoreng #abangupinipin #upinipindewasa #dewatabali #upinipindewata #meme

Ayam Goreng Bawang

34618
876
38
00:03:33
04.12.2020

Malaysian Food Air Tangan Sheila Rusly

Ayam Goreng Bawang Putih Martin Praja Resepi / Crispy Garlic Fried Chicken Recipe

5158
72
80
00:04:42
26.11.2022

Ayam Goreng Bawang Putih Martin Praja Resepi / Crispy Garlic Fried Chicken Recipe Ayam goreng bawang putih crispy Ayam goreng bawang putih Martin Praja Ayam goreng bawang putih viral Ayam goreng bawang putih resepi Ayam goreng bawang putih Rangup Garlic Fried Chicken Garlic Chicken Fry 2.0 Garlic Fried Chicken Martin Praja Crispy Garlic Fried Chicken Ayam Goreng dgn teknik 2 x goreng.... Hasilnya memang rangup sangat🤤 Resepi Asal: 🤍 Background music credit –––––––––––––––––––––––––––– watching anime by sakura Hz 🤍 Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0 Free Download / Stream: 🤍 Music promoted by Audio Library 🤍 –––––––––– #rangup #viraltiktok #crispy #garlicfriedchicken #martinpraja #whoscookin

AYAM GORENG KUNYIT ALA THAI | Rangup, Ringkas dan Kurang Berminyak

43082
623
87
00:06:39
18.02.2021

Ayam goreng kunyit ala thai yang rangup dan garing diluar, kurang berminyak..dengan tekstur isi ayam lembut didalam, penuh dengan rasa rempah yang diperap menjadikan ayam goreng ringkas ni satu hidangan yang cukup sempurna sebab dah ada sayur mayur kat dalamnya, tak payah masak sayur dah, jimaaattt masa kita yang sibuk sekarang ni kan. Sesuai nak makan dengan keluarga sebab anak-anak pun boleh makan, tak pedas pun perapan ni, sayur pun disalut tepung memang anak yang susah nak makan sayur boleh makan sebab tepung yang salut sayur jadi rangup, kurangla rasa sayur yang kebanyakan anak-anak ngelat taknak makan sayur sebab pahit la, tak sedap la kata diaorang kan.. Haa ibu ayah boleh cuba masak ayam goreng kunyit camni, mana tahu nanti diaorang suka makan sayur pulak kan. Cadangan Dayang ayam goreng kunyit ni sesuai dihidang bersama kawan baik dia, iaitu sambal belacan ngan telur dadar, tomyam.. Memang boleh pergi jauhh makan camni, siapa setuju sila komen, hihi.. Untuk perap ayam (15~20minit) 500g isi ayam (Dayang guna bahagian dada) 2 sb serbuk rempah kari ayam/daging 1 sb serbuk kunyit 1 st garam halus 2 sb tepung beras 4 sb tepung jagung Sayur-sayuran 1 biji bawang holand 1/4 biji bunga kobis 4 batang kacang panjang 1 batang lobak merah(guna separuh je) 1 tangkai cili merah 3 sb tepung beras 3 sb tepung jagung 1 sb serbuk kunyit *sb=sudu besar st=sudu teh *Tips: Goreng ayam guna api sebesar mungkin, minyak banyak untuk ayam cepat masak dan rangup diluar, lembut didalam Nota : Tolak2 ayam untuk asingkan dia dari masak seketul-seketul Tefal cookware- 🤍 Portable gas stove- 🤍 _ #ayamgorengkunyit #ayamgorengkunyitalathai

Ayam Goreng Serai | Tips rempah lebih melekat pada ayam

14100
171
34
00:04:38
06.01.2022

Kalau nak rasa kelainan ayam goreng berempah, jom cuba ayam goreng serai ni. Menggunakan bahan yang lebih mudah daripada ayam goreng berempah biasa tu tapi rasa ayam serai tetap sedap dan tak kalah! Wajib cuba resepi ayam goreng serai ni. ayam goreng serai thai ayam goreng serai ala thai ayam goreng serai chef hanieliza ayam goreng serai berempah ayam goreng serai azie kitchen ayam goreng serai simple ayam goreng serai lengkuas ayam goreng serai wangi ayam goreng berempah serai azie kitchen ayam goreng serai dapur panas ayam goreng berlada serai resipi ayam goreng berempah serai ayam goreng berempah tanpa serai cara buat ayam goreng serai ayam goreng berempah simple tanpa serai ayam goreng bumbu serai resepi ayam goreng serai che nom cara masak ayam goreng serai cara membuat ayam goreng serai ayam masak guna serai ayam goreng sereh ayam goreng sereh resep ayam goreng sereh enak ayam goreng sereh bali ayam masak serai hijau ayam masak serai halia ayam masak serai kunyit ayam masak serai kicap ayam goreng kunyit serai ayam masak kuning serai ayam masak serai azie kitchen resepi ayam goreng kunyit serai ayam masak serai lengkuas ayam masak lemak serai ayam masak serai mudah ayam masak serai maggi ayam masak merah serai ayam masak merah serai azie kitchen ayam masak serai che nom ayam masak serai pedas ayam masak serai cili padi ayam goreng serai resepi ayam goreng rempah serai ayam masak serai resipi ayam masak rebus serai ayam masak serai sheila rusly resepi ayam goreng rempah serai resepi ayam goreng serai thai resepi ayam goreng serai berempah resepi ayam goreng serai yatie sendayu tinggi ayam sambal goreng serai ayam goreng serundeng serai resepi ayam goreng berempah tanpa serai ayam masak serai vietnam ayam masak serai wangi resepi ayam masak serai wangi resep ayam goreng wangi serai ayam berempah serai

Ayam Goreng Ciganea - Ayam Goreng Otentik Purwakarta

25550
591
25
00:06:23
07.02.2022

Halo sahabat, di episode kali ini saya membuat ayam khas Purwakarta yaitu Ayam Goreng Ciganea. Menu yang satu ini memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera makan kita ya sahabat. Simak video lengkapnya ya sahabat... AYAM GORENG CIGANEA Resep Rudy Choirudin Bahan 1: • 1 ekor (600 g) Ayam Pejantan, dipotong 4 bagian • 2 sdm Gula Pasir • 1 1/2 sdt Garam • 3 lembar Daun Salam • 550 ml Air Kelapa Bahan 2 : • 8 siung Bawang Putih • 2 cm Jahe • 1 sdt Desaku Ketumbar Bubuk • 1 sdt Desaku Kunyit Bubuk • 50 ml Air Kelapa Bahan 3 : • 600 ml Minyak Goreng • Sambal dan Lalapan sesuai selera CARA MEMASAK 1. Blender semua bahan 2, sisihkan. 2. Masukkan air kelapa, gula, garam, daun salam dan bumbu halus ke dalam panci, aduk rata. 3. Masukkan ayam dan lumuri dengan bumbu hingga rata dan terendam. 4. Ungkep ayam selama 45 menit dengan api kecil dan panci tertutup. 5. Matikan api dan biarkan ayam tetap terendam bumbu hingga dingin (suhu ruang). Angkat dan tiriskan ayam kemudian sisihkan bumbu sisa ungkepannya. 6. Panaskan minyak goreng hingga cukup panas, goreng ayam selama 30 detik. 7. Siramkan 1 sendok sayur bumbu langsung ke dalam gorengan. 8. Tetap goreng selama 30 detik. Angkat dan tiriskan. 9. Hidangkan ayam beserta sambal dan lalapan sesuai selera. - Kalau Sahabat sedang mencari inspirasi menu masakan lainnya silahkan Sahabat lihat kreasi masakan saya pada link di bawah ini. - Tumisan Praktis 🤍 Resep & Metode Desaku Marinasi 🤍 Kreasi Masakan Kari Nusantara 🤍 Kreasi Masakan Lodeh 🤍 Ragam Kreasi Resep Masakan & Kuliner Nusantara 🤍 Kreasi Masakan Lodeh 🤍 Kreasi Masakan Balado 🤍 Super Simpel Maksimal 🤍 Kreasi Masakan Sambal Goreng 🤍 Kreasi Masakan Opor 🤍

Resep Ayam Goreng Kari

495835
9396
47
00:01:00
31.08.2022

Resep Ayam Goreng Kari (untuk 4-5 porsi) Bahan: 800 gr ayam broiler, potong 14 1 butir telur 70 gr roux kari atau 2 sdm bubuk kari + 1 sdt garam 5 siung bawang putih 100 gr tepung tapioka 1 sdm cuka 1 sdt kaldu ayam bubuk ¼ sdt merica Bahan pelengkap: 8 siung bawang merah 5 siung bawang putih 5 buah cabai keriting merah 5 buah cabai keriting hijau 6 buah cabai rawit merah 20 gr kemangi 1 batang daun bawang Langkah: 1. Marinasi ayam dengan bawang putih halus, parutan roux kari, kaldu ayam bubuk, merica, cuka, dan telur, aduk rata kemudian masukkan tepung tapioka, aduk rata. Diamkan selama 1 jam 2. Geprek bawang merah, bawang putih lalu belah dua cabai rawit, potong cabai keriting hijau, cabai keriting merah dan daun bawang 3. Panaskan minyak, goreng ayam di api besar hingga struktur luar ayam terbentuk lalu kecilkan api, goreng hingga matang, tiriskan 4. Goreng bawang merah dan bawang putih, aduk lalu masukkan cabai rawit, cabai keriting merah, cabai keriting hijau, daun bawang, dan daun kemangi, tiriskan 5. Ayam goreng kari siap disajikan #resep #resepdevinahermawan #resepayamgorengkari

Resep Ayam Goreng Korea: Resep Rahasia Krispi

64934
2629
151
00:06:00
27.05.2020

Ayam Goreng Korea sekarang sangat terkenal di dalam dunia. Saya yakin, ada yang belum pernah coba tapi coba sekali dan berhenti. Apa yang pebedaan dengan ayam goreng Korea dan lain? Hari ini saya akan kasih tahu resep ayam goreng Korea yang standard bisa coba di rumah. #ayamgorengKorea #Koreanfriedchicken #resepayamgorengkorea Now the Korean fried chicken is famous for world-wide. I'm sure that there's one who never tried, but only tried once. What makes difference between Korean fried chicken and others? Today I'm going to tell you the standard recipe of Korean Fried chicken in way you can try at home.

Ayam Goreng Tepung Sambal Bawang Tumis - Resep Ayam Tepung Simple

36755
777
27
00:06:24
23.06.2022

AYAM GORENG TEPUNG SAMBAL BAWANG TUMIS resep Rudy Choirudin BAHAN 1 (dichopper) • 12 buah Bawang Merah • 2 siung Bawang Putih • 1 sdt Garam BAHAN 2 (dichopper) • 25 buah Cabe Rawit Merah • 15 buah Cabe Rawit Hijau Besar • 1/2 sdt Garam • 1 sdm Terasi Goreng BAHAN 3 • 100 ml Minyak Kelapa • 2 sdm Air BAHAN 4 • 1 ekor (750g) Ayam, dipotong 20 bagian, dicuci dan ditiriskan hingga kering • 6 siung Bawang Putih Halus • 1 saset Bumbu Merek Marinasi • 1/2 sdt Garam • 1 saset Ladaku Merica Bubuk • 4 sdm Air BAHAN 5 (dicampur rata) • 8 sdm Tepung Terigu • 2 sdm Tepung Tapioka CARA MEMBUAT • Campur ayam dengan bawang putih halus, Bumbu Merek Marinasi, garam, Ladaku Merica Bubuk dan air (bahan 4), remas-remas dengan tangan hingga bumbu tercampur merata. • Tambahkan campuran tepung terigu dan tepung maizena (bahan 5), aduk rata lagi. Simpan ayam dalam lemari es selama 2 jam (atau didiamkan minimal 30 menit). • Masukkan ayam satu per satu ke dalam minyak yang cukup panas. Goreng ayam hingga sisi bawahnya mulai berwarna kuning keemasan. • Balik ayam dan lanjutkan menggoreng hingga ayam matang. • Chopper bawang merah, bawang putih, dan garam. Kemudian tumis dengan minyak kelapa hingga harum. • Chopper cabe rawit merah, cabe rawit hijau, terasi, dan garam. Kemudian tambahkan ke tumisan, tumis kembali hingga cabe tidak langu. • Masukkan 2 sdm air, masak hingga mendidih kembali. Angkat dan pindahkan sambal ke wadah. • Sajikan ayam goreng tepung dengan sambal bawang tumis. - Kalau Sahabat sedang mencari inspirasi menu masakan lainnya silahkan Sahabat lihat kreasi masakan saya pada link di bawah ini. - Ragam Resep Kreasi 🤍 Super Simple Maksimal 🤍 Resep & Metode Desaku Marinasi 🤍 Tumisan Praktis 🤍 Kreasi Masakan Opor 🤍 Kreasi Masakan Lodeh 🤍 Kreasi Masakan Gulai 🤍 Kreasi Masakan Sambal Goreng 🤍 Kreasi Masakan Kari Nusantara 🤍 Kreasi Masakan Balado 🤍

Ayam Goreng Mentega - Indisch gerecht - Super lekker recept met kip - Indisch kipgerecht

2470
18
0
00:02:15
23.09.2019

Heerlijk Indisch kipgerecht: Ayam Goreng Mentega (in boter gebakken kip). Lekker met rijst, nasi en/of bami en een lekkere groenten zoals bijvoorbeeld Sambal goreng boontjes. - Volledige recept kun je hier bekijken: 🤍 ● Vergeet zeker niet te abonneren! 🤍 ➤ Bekijk onze website voor meer Indische recepten ✔ Meer Indische gerechten zien? Volg me ook op: ➤Instagram: 🤍 #IndischeGerechten #IndischRecept #IndischKoken #AjamGoreng #Ajam #AjamMentega #AyamMentega

AYAM GORENG SERUNDENG

559628
3723
114
00:04:20
10.04.2019

Hi Foodies! Kali ini yzmalicious sharing salah satu resep olahan ayam yaitu Ayam Goreng Serundeng! Rasanya gurih dan wangi dari serundengnya sungguh sedap sangat menggugah selera.. Yuk tonton video resepnya sampai habis! Untuk cek aneka resep masakan lainnya please follow IG yzmalicious : 🤍 #resepayamgorengserundeng #resepayamgoreng #olahanayam #resepsahur #resepmasakan

Dijamin KRISPI & Empuk! Resep Fried Chicken Ala Devina [100% Sukses, Tepung Nempel]

2748271
48163
1173
00:11:21
07.12.2020

*English description is at the bottom section.* Matikan subtitle: Settings - Subtitle/CC - Off 00:00 : intro 01:10 : persiapan bahan (prepping the ingredients) 02:39 : membuat bumbu marinasi (making the marinade) 05:12 : membuat tepung pelapis (making the coatings) 06:31 : menggoreng ayam (frying the chicken) 09:44 : hidangan siap dan serving (the dish is ready to serve) = [INDONESIAN] Resep Fried Chicken. Kalian tim MCD atau KFC? Penasaran gak sih gimana cara membuat ayam goreng serenyah itu. Ternyata kunci dalam membuat Fried Chicken pada tepung dan proses pembuatannya. Paling penting adalah menggunakan bumbu perendam dan bumbu tepung yang berkualitas. Perendaman yang cukup lama akan membuat bumbu marinasi meresap dengan maksimal ke dalam daging ayam. Resep Fried Chicken (10 pcs) Bumbu halus: 10 siung bawang putih 1 buah bawang bombai 150 ml air Marinasi ayam: 1 ekor ayam 4 sdm bumbu halus 8 sdm santan kental 2 sdm cuka beras atau 1 sdm cuka biasa 1 sdm bubuk kaldu ayam 2 sdt garam 2 sdm gula ½ sdm merica 1 sdm italian mixed herbs Adonan tepung kering: 300 gr tepung terigu protein sedang 100 gr maizena 2 sdm baking powder ½ sdm merica 1 sdm garam 1 sdm paprika bubuk (opsional) 1 sdm bubuk kaldu ayam Adonan tepung basah: 6 sdm adonan tepung kering 2 sdm bumbu halus 150 ml air Lainnya: Minyak untuk menggoreng Langkah: 1. Blender bawang bombai, bawang putih, dan air hingga halus lalu sisihkan 2. Cuci bersih ayam, potong ayam menjadi 8-10 bagian 3. Blender italian mixed herbs supaya lebih halus, sisihkan 4. Campurkan semua bahan bumbu rendaman ayam, aduk rata lalu masukkan ayam dan tutup dengan cling wrap kemudian diamkan minimal 1-2 jam di suhu ruang atau semalaman di dalam kulkas 5. Campurkan semua bahan tepung kering, sisihkan 6. Untuk adonan tepung basah, ambil 6 sdm adonan tepung kering lalu campurkan dengan bumbu halus dan air lalu aduk rata 7. Tiriskan ayam dari bumbu marinasi, celupkan kedalam tepung basah lalu gulingkan kedalam tepung kering, tepuk-tepuk supaya keriting. Setiap akan menggulingkan ayam kedalam tepung kering pastikan tidak ada gumpalan di dalam tepung kering 8. Masukkan ayam ke minyak dan goyang-goyang sebentar lalu goreng dengan minyak panas, gunakan api sedang hingga ayam berwarna kuning keemasan lalu kecilkan api dan goreng ayam hingga cokelat keemasan dan tiriskan 9. Fried chicken siap disajikan Tefal punya banyak promo menarik 12.12 loh! Diskon hingga 60% + cashback 250k dan masih banyak lagi. Kalian bisa langsung cek TefalKrups Official Store di Tokopedia karena selain 12.12 ada promo Tokopedia x Casa yang pasti nambah keren lagi diskonnya ! 🤍 Tefal Natura Wok Pan Tefal Blendforce Jangan lupa cek Instagram 🤍TEFAL.ID 🤍 Kitchen equipment by MODENA 🤍 Kitchen cabinet by METRIC 🤍 = [ENGLISH] It turns out the key to making a good Fried Chicken is the coating and the cooking process. The most important thing is to use quality marinade and flour coatings. The long marination process will make the marinade get absorbed optimally into the chicken. Fried Chicken Recipe (10 pcs) Blended spices: 10 clove garlic 1 pc onion 150 ml water Marinated Chicken: 1 pc chicken 4 tbsp blended spices 8 tbsp thick coconut milk 2 tbsp rice wine vinegar or 1 tbsp white vinegar 1 tbsp chicken powder 2 tsp salt 2 tbsp sugar ½ tbsp pepper 1 tbsp Italian mixed herbs Dry Coating: 300 g all-purpose flour 100 g cornstarch 2 tbsp baking powder ½ tbsp pepper 1 tbsp salt 1 tbsp paprika powder (optional) 1 tbsp chicken powder Wet Batter: 6 tbsp dry coating 2 tbsp blended spices 150 ml water Others: Oil for frying Steps: 1. Blend the onion, garlic, and water until smooth. Set aside. 2. Clean the chicken and chop into 8-10 slices. 3. Blend the Italian mixed herbs to a finer texture. Set aside. 4. Combine all the marinade ingredients. Mix well, then add the chicken in. Cover with plastic wrap and marinate for at least 1-2 hours at room temperature or overnight in the fridge. 5. Combine all the dry coating ingredients. Set aside. 6. For the wet batter, take 6 tbsp of the dry coating and combine with the blended spices and water. Mix well. 7. Drain the marinating liquid from the chicken. Dip the chicken into the wet batter and roll in the dry coating. Make sure there are no clumps in the dry coating. 8. Wiggle the chicken as you’re adding it into the hot oil. Fry for a moment on medium heat until they’re golden, then lower the heat and fry until golden brown. 9. Fried Chicken is ready to serve. = Official Site: 🤍 Instagram: 🤍 Business inquiries: contact🤍devinahermawan.com Don’t reupload our content but you can share our videos. Production 2020 © Copyrights by Devina Hermawan. #ResepFriedChicken #ResepAyamGoreng #ResepDevinaHermawan

Ayam Goreng Mentega

328737
7644
50
00:00:46
15.07.2021

Tutorial II Resepi Cara Masak Ayam Goreng Tepung Bestari

100190
1026
116
00:04:46
24.07.2020

#Resepi #AyamGoreng #tepungbestari Bahan-bahan: 1. Tepung Bestari (buat 2 bekas) 2. 6 Ketul peha ayam 3. Minyak untuk menggoreng Cara masak: 1. Bancuh tepung dengan air di dalam bekas yang pertama hingga sebati 2. Kemudian dah sebati gaulkan ayam ke dalam bancuhan tepung hingga sebati 3. Biarkan sekejap, kemudian salutkan ayam tadi dengan tepung bestari di dalam bekas yang kedua hingga sekata 4. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga berwarna coklat keemasan 5. Balik-balikkan ayam supaya tidak hangus dan masak sekata 6. Bila ayam dah masak, bolehlah angkat dan toskan minyak 7. Ayam goreng tepung bestari siappppppp SELAMAT MENCUBA GAISSSS

Назад
Что ищут прямо сейчас на
ayamgoreng malik imam merdu ''ona QA問答 handcam pubg mobile YANG Guggenmusig 24 часа плавает челлендж 5 crore rupees car Demon's Souls course de billes DO Genshin RP AD 국슈 mancing ikan mas Jaws Unleashed 農道 回收