Acuan daun pandan

Acuan daun pandan смотреть последние обновления за сегодня на .

Tutorial Buat Acuan Kuih Tako,Tepung Pelita atau Kuih Limas

37578
680
41
00:05:31
06.11.2021

Tutorial Buat Acuan Kuih Tako,Tepung Pelita atau Kuih Limas Hai semua, kali ini NJ Share 2 cara melipat daun pandan berbentuk segitiempat & segitiga. Acuan-acuan ini sesuai untuk kuih tako, kuih tepung pelita atau kuih limas. Selain itu ianya juga boleh diguna pakai untuk mengisi kuih muih atau apa-apa sahaja makanan lain. Kandungan; 00:00 Acuan tako, tepung pelita atau kuih limas 00:07 Cara melipat bentuk segiempat 02:27 Cara melipat bentuk segitiga 05:08 Siap Facebook 🤍 #kuihtako #tepungpelita #limas Sekiranya video ini memberi manfaat, sila Like, Share, Comments & Subscribe! Terima kasih, jumpa lagi di video akan datang.

Cara Membuat Acuan Kuih Tako Dari Daun Pandan

38889
651
77
00:06:32
09.11.2020

Sawasdee khaa... hari ini saya tak masak, saya buat acuan daun pandan. Saya buat dua jenis iaitu bentuk tiga segi dan empat segi. Acuan ini untuk buat kuih tako. Acuan ini boleh juga digunakan untuk membuat kuih tepung pelita Nantikan resepi kuih tako yang sangat sedap di video akan datang ya.. Jadi jangan lupa subscribe ya..supaya tidak terlepas resepi tako yang sangat sedap dari saya. Terima kasih.. jumpa lagi... Pls subscribe thank you

Kuih Tako dan Acuan Daun Pandan

177
23
12
00:05:32
01.09.2020

Hi Selamat datang ke Kasi Tapau Channel. Untuk video ini kita akan buat Kuih Tepung Pelita. Cara buat kuih ni Mudah Dan Sedap tanpa perlu kukus. Kuih ni tidak boleh disimpan pada suhu bilik, sebaliknya perlu disimpan dalam peti sejuk agar dapat disimpan hingga 2-3 hari. lagi sejuk lagi sedap. BAHAN-BAHAN KUIH TEPUNG PELITA Lapisan Bawah - 2 Cawan Air - 1/2 Cawan Gula - 1/2 Cawan Tepung Beras - 3🤍4 Daun Pandan - 1 Sk Gula Icing Lapisan Atas - 2 Cawan Santan - 2 Sb Tepung Beras -1/2 Sk Garam TIP KUIH TEPUNG PELITA - Kalau tak ada daun pandan untuk acuan boleh guna bekas atau cawan. - Untuk adunan pandan pula boleh letak perasa pandan dan 2 cawan air. - Jika guna daun pandan jangan kisar terlalu halus kerana akan buat adunan daun pandan rasa pahit. #TepungPelita #KuihTako

Cara Buat Acuan Kuih Tepung Pelita Guna Daun Pandan #tepungpelita

5424
61
9
00:02:36
06.04.2022

Hai Assalammualaikum. Cik Orkid suka makan kuih tepung pelita, asalnya acuan kuih tepung pelita gunakan daun pisang, tapi disebabkan tiada daun pisang, Cik Orkid gunakan daun pandan saja. Jom lihat cara mudah nak bentukkan petak kuih tepung pelita

Terbaru!!! Cara Membuat Acuan Kuih Tako Dan Tepung Pelita Tanpa Stapler |ทํากระทงตะโก้ไม่ใช้แม็กเย็บ

14207
229
44
00:09:23
21.04.2022

Sawasdee khaa 🙏🙏🙏 Hari ini saya tunjukkan cara baru membuat acuan kuih tako atau boleh juga digunakan untuk kuih tepung pelita. Ini sebagai mematuhi peraturan baru yang ditetapkan melarang penggunaan stapler atau paku untuk tujuan pembungkusan makanan. Jom kita buat sama2 PERALATAN Daun pandan Gunting Pembaris Selamat mencuba... Sehingga berjumpa lagi di video akan datang... Terima kasih.. khobkhun khaa.. #AcuanDaunPandan #AcuanKuih #CaraMembuatAcuan Video-video lain yang menarik dari channel Na Cham Kitchen cara membuat acuan kuih tako ( bentuk tiga segi dan empat segi) 🤍 resepi kuih tako jagung paling sedap 🤍 resepi kuih tako kelapa muda/ kuih tako paling sedap di Malaysia 🤍 Thai dessert/ resepi tako jagung sagu 🤍 cara melipat daun pandan menjadi bunga ros (video 1) / jambangan bunga ros/ sesuai untuk diletakkan di dalam peti ais/ dalam kereta , atau ruang tamu / วิธีพับกุหลาบใบเตย / how to make pandan leaves flower / 🤍 cara melipat daun pandan menjadi bunga ros (bunga muda/ putik)(video 2) jambangan bunga ros daun pandan 🤍 cara membuat bunga ros kecil dari daun pandan/(video 3)/ jambangan bunga daun pandan / 🤍 cara membuat bunga ros daun pandan saiz besar (video 4) 🤍 bunga daun pandan (video 5)/ #shorts cara melipat daun pandan menjadi bunga ros/ untuk bubuh dalam masakan (video 6) 🤍 cara membuat ketupat daun pandan/ sekiranya tak ada daun palas boleh ganti dengan daun pandan 🤍 resepi ketupat ayam bungkus guna daun pandan /🤍 resepi ayam pandan ala Thai/ Cara membalut ayam dengan daun pandan 🤍 resepi cendol pandan/ cendol pulut / Dessert paling popular di Malaysia 🤍 resepi puding pandan 🤍 bengkang pandan/ bingka tepung gandum 🤍 resepi karipap pandan / karipap inti kelapa parut sedap / 🤍 pulut wajik ala Thai/ wajik pandan sedap 🤍 cucur jawa pandan/ tips gerenti jadi/ perap dan tak perlu perap 🤍 sekaya pandan / sekaya ala Thai 🤍 resepi kuih tako kelapa muda pandan/ kuih tako paling sedap di Malaysia 🤍 lempeng kelapa muda ala Thai 🤍 resepi mudah kuih apam / traditional steamed cake / ขนมนึ่งโบราณ 🤍 cara membuat kuih tepung bungkus / resepi Shiela Rusly/ cara membalut kuih tepung bungkus ala Thai / วิธีทำขนมใส่ไส้ 🤍 resepi Chai Kueh (kuih sayur) / Chinese Dumplings / dimsum/ วิธีทำขนมกุยช่าย 🤍 cara membuat kuih pau inti ayam kari/Chinese steamed buns with chicken curry recipe , ซาลาเปาไส้ไก่กะหรี่ 🤍 resepi kuih lepat liat serupa dodol/ tips kuih lembut / วิธีทำขนมเทียนปักษ์ใต้ 🤍 resepi aiskrim kelapa muda/ resepi mudah / young coconut ice cream recipe/ ที่ทำไอติมมะพร้าวอ่อน. 🤍 resepi kuih bingka tepung beras gula merah/ kuih bengkang / kuih tradisional/ 🤍 resepi cucur jawa/ cara atasi kuali melekat dan sukatan minyak menggoreng cucur jawa / 🤍 agar-agar santan sirap ros/ Rose Syrup coconut milk layers recipe/ วิธีทําวุ้นกะทิน้ำแดง, /🤍 Kuih ubi kayu kukus ala Thai / steamed tapioca cake recipe/ วิธีทำขนมมันสำปะหลัง 🤍 resepi mudah kuih loyang/ honeycomb cookies recipe / วิธีทำขนมดอกจอกแบบง่ายๆ 🤍 resepi kuih lempeng/ tips buat bunga ros 🤍 resepi kuih Qasidah Terengganu / cara membuat kuih bentuk bunga ros menggunakan sepit kuih tart 🤍 resepi kuih Nagasari Pisang 🤍 puding labu lembut gedik dan sedap 🤍 Thai Dessert/ cara membuat biji delima rangup ala Thai / Thai red Rubie's recipe 🤍 kerepek pisang/ cara membuat kerepek pisang emas gulung/ 🤍 air kelapa muda boba / cara membuat boba pelangi / boba tepung pulut 🤍 agar-agar santan kelapa muda / kelapa pandan / 🤍 kuih lapis pandan / kuih lapis tepung beras 🤍 #acuan #acuantako #acuankuih #acuandaunpandan #tanpastapler #tanpapaku #daunpandan #caramembuat #caramudah #bungapandan #pandanleaves #pandanlovers #howto #kraftangan #idea #ideakreatif daun pandan, cara membuat acuan kuih dari daun pandan, kreatif, idea, acuan kuih tako, acuan kuih tepung pelita, cara membuat acuan kuih tako tanpa guna stapler, tanpa Stapler, tanpa paku

TEPUNG PELITA DAUN PANDAN.. kuih paling popular bila puasa..masak dalam kuali je terus boleh makan!

2567
41
2
00:04:36
10.07.2021

#tepungpelita #tepungpelitadaunpandan #tepungpelitasedap #tepungpelitamudah  #resepiqaseyhoney #qaseyhoney #carasaya terpaksa upload semula video ni bila ada claim copyright lagu 😭 tolong supot ye bideo ni terima kasih semua lupa dah caption sebelum ni macam mana lupa nk backup dulu kuih paling popular ketika puasa bulan Ramadan ok tepung pelita yang betul² ori.. menggunakan daun pisang utk sampannya tu yg ni QH guna daun pandan sebagai sampan kuih ni sebab terjumpa daun pandan yg lebar² daunnya bila dah nampak macam tu..rasa geram terus beli banyak lepas tu jem nak buat ape tu yang terjadi tepung pelita daun pandan rasanya sama je.. bezanya rumah dia je la nak letak dalam bekas plastik kecik² pon bole jugak.. tepung pelita ni warna hijau tu nampak agak pucat sikit sbb qh tak menggunakan pewarna semata warna asli dari daun pandan je tu sangat senang nak buat kuih ni tau masak guna kuali je dah siap tak perlu lagi nak kukus bagai terus je dah boleh makan nak makan ketika masih panas atau sejuk terpulang pada selera masing² qh lebih suka peram dulu dalam peti sejuk baru la sedap.. 4 ketui sekali ngap je 😅 ok jom.. memandangkan pkp pkpd masih bersambung ni tak tau sampai bila KUIH TEPUNG PELITA DAUN PANDAN BAHAN LAPISAN PANDAN / BOTTOM LAYER 1 cawan tepung beras / 1 cups rice flour 1 cawan gula / 1 cup sugar 4 cawan air pandan (kisar 10 helai daun pandan) / 4 cups pandan water (blend 10 pandan leaves) BAHAN LAPISAN SANTAN / TOP LAYER 3 sudu besar tepung beras / 1 tbsp rice flour 1 sudu kecil garam / 1 tsp salt 1 cawan santan / 1 cup coconut milk 1 helai daun pandan / 1 pandan leaf SAMPAN DAUN PANDAN 30 helai daun pandan / 30 pandan leaves selamat menonton teruskan sokongan dan subscribe supaya lebih bersemangat lagi utk kongsikan resepi2 yg lg menarik.. in shaa Allah maaf jika ade kekurangan di dalam video ni jangan lupa untuk subscribe untuk resepi yang lain sila layari blog 🤍 jangan lupa follow instagram 🤍 facebook 🤍 fanpage 🤍 tiktok 🤍qaseyhoney jangan lupa untuk subscribe jangan lupa untuk subscribe terima kasih kerana like, komen dan menonton

TIPS BUAT ACUAN KUIH TEPUNG PELITA DENGAN DAUN PANDAN #moktihchannel

2891
52
18
00:10:34
13.04.2021

TIPS BUAT ACUAN KUIH TEPUNG PELITA DENGAN DAUN PANDAN

Tepung Pelita Jagung - Langkah buat acuan daun pandan untuk beginner!

8756
120
9
00:02:51
30.04.2020

#tepungpelitajagung LAPISAN HIJAU (BAWAH) Bahan-bahan: 2 1/2 cawan air pandan 1/2 cawan tepung beras 1/2 sudu besar tepung jagung 3 cawan gula Jagung LAPISAN PUTIH (ATAS) Bahan-bahan: 1 cawan santan 2 cawan air 1/2 cawan tepung beras 1/2 sudu besar tepung jagung 1 sudu kecil garam Jagung TIPS: 1. Untuk membuat acuan/ bekas gunakan bahagian tengah daun pandan kerana daun lebih lebar dan mudah dibentuk. 2. Pastikan daun dilipat membentuk segi empat sama (square) supaya tidak berlubang di tengah acuan. 3. Adunan hendaklah sentiasa dikacau semasa atas api. 4. Masukkan adunan ke dalam bekas semasa masih panas supaya adunan sejuk dengan licin dan berkilat. 5. Boleh tabur gula di dalam acuan sebelum masukkan adunan jika suka lebih manis. SELAMAT MENCUBA!

Cara Buat Acuan Daun Pandan Kuih Tako Tepung Pelita

73
0
0
00:03:11
28.04.2020

Cara Buat Acuan Daun Pandan Kuih Tako Tepung Pelita

Tutorial Takir Daun Pandan Bentuk Persegi dan Segitiga tanpa alat ukur

46880
579
10
00:07:51
06.01.2020

Takir Daun Pandan Bentuk Persegi dan Segitiga tanpa alat ukur . Dukung channel Annisaa Hawarizmi dengan like dan SUBSCRIBE. Terimakasih . Edit Vidio: Filmorago . #takirdaunpandan #takir #talamtako

Tutorial | Cara buat Acuan / Takir Daun Pisang pelbagai guna

190
19
24
00:03:15
14.10.2022

Hai, bertemu kembali, Kali ini saya kongsikan cara membuat acuan atau wadah atau boleh dipanggil takir daun pisang. Bila sudah di lipat bukan saja nampak cantik malah boleh dijadikan bekas untuk pelbagai kegunaan Lain-lain video menarik: Kuih Koleh Kacang dalam cawan | Green bean pudding | sukatan cawan: 🤍 Lepat Labu kuning | Pumpkin recipe: 🤍 Sambal belacan ala Thai VS Malaysia mana lebih sedap? 🤍 Tips & tricks simpan Udang kekal segar berbulan 🤍 Hanya steam 5minit | Sotong Stim Limau ala Thai | Thai Steamed Calamari | หมึกมะนาว 🤍 Tips & tricks Bubur Kacang Hijau tak perlu rendam | sukatan cawan 🤍 Cara buat Pulut Inti ala Nyonya | sukatan cawan 🤍 Resepi Jimat Minyak Ikan Bakar cicah Air Asam | Resepi Air Fryer 🤍 How to make Super CRISPY TOFU | Tauhu Goreng Garing Pedas | Tahu Garing tak menyerap minyak 🤍 Resepi Cekodok | Cekodok Durian Rangup Tak Menyerap Minyak | Fluffy Durian Fritters 🤍 Cekodok Pisang | Jemput Jemput | Tips Cekodok bulat - bulat 🤍 Rahsia Cucur Pisang Kembong #shorts 🤍 Cara membuat Kuih Peneram Santan | Denderam | Pasti jadi 🤍 Kue Lumpang | Kuih Lompang Gula Merah sukatan cawan 🤍 Kuih Lompang warna warni sukatan cawan | Tanpa air kapur 🤍 Kue Talam Pandan | Kuih Talam Pandan tanpa air kapur 🤍 Pulut Dakap | Cara membuat Pulut Dakap Pisang | ข้าวต้มมัด 🤍 Kuih Peneram | Denderam | Arthirasam | Resepi anti gagal 🤍 Boleh follow saya di: Instagram: 🤍 TikTok: 🤍 Facebook: 🤍 Subscribe to NJ Share 🤍 🤍 Sekiranya video ini memberi manfaat, sila Like, Share, Comment & Subscribe! Terima kasih, jumpa lagi di video akan datang.

acuan tepung pelita daun pandan

137
26
0
00:01:02
27.05.2020

acuan tepung pelita guna daun pandan acuan tepung pelita guna daun pandan acuan tepung pelita guna daun pandan acuan tepung pelita guna daun pandan acuan tepung pelita guna daun pandan Jangan lupa tekan subsribe ye.tq

TUTORIAL CARA MEMBUAT ACUAN KUIH TAKO

3317
40
6
00:04:26
17.04.2020

video sebelum saya ada share resepi kuih tako, untuk video ini saya share cara membuat acuan kuih tako. Bahan asas yang digunakan ialah daun pandan. selamat menonton

Acuan Tako Pandan

5842
52
0
00:02:10
01.05.2020

#ticersukamasak #pkp #takopandan #tepungpelita

Cara Membuat Takir Daun Pandan | Mudah Langsung Bisa

109152
1465
21
00:06:08
19.01.2020

Hallo selamat datang di Dapoer MbahPuti Cooking Channel. Yuk Teman-Teman... Jangan lupa Subscribe (gratis) Agar mbah puti semakin semangat untuk upload video dan bisa memberikan resep-resep yang pastinya menarik dan mudah untuk dicoba di rumah. TONTON RESEP LAINNYA: Ayam Krispi Super Simple Ala KFC 🤍 Cakwe Enak mudah Untuk Pemula 🤍 Pizza Mini Tanpa Oven tanpa Teflon 🤍 Peyek Kacang Daun Jeruk Purut 🤍 Bolu Kukus Pelangi lembut 3 Telur 🤍 Molen pisang kriuk tanpa telur tanpa mentega 🤍 Kambing nanas asam manis ga bau kambing 🤍 Mie basur / entok 🤍 Bolu Pisang Presto 🤍 Music: 🤍 Selamat mencoba ya... good luck!! ... Salam :) #tutorialtakirdaunpandan #caramembuattakirpandan #takirdaunpandan

Kuih Tako Lembut Bergedik

9073
129
4
00:05:54
23.02.2022

CARA MELIPAT DAUN PANDAN JADI MANGKOK, CANTIK DAN MUDAH

6377
71
5
00:01:13
16.11.2020

jangan lupa like dan subscribe yah...

CARA MEMBUAT TAKIR DAUN PANDAN #shorts

582
16
7
00:00:58
18.12.2022

ide kreatif daun dari daun pandan cara mudah membuat takir daun pandan Hay Hay teman kali ini saya membuat video tentang tutorial cara membuat takir dari daun pandan jangan lupa dukung chennel YOGA KREATIF dengan cara LIKE, SUBSCRIBE jangan lupa untuk tekan tombol lonceng nya agar tidak ketinggalan setiap kali saya bembuat video berikutnya semoga bermanfaat terimakasih 🙏🙏🙏 bahan daun pandan gunting stavles selamat menonton

BEKAS TEPUNG PELITA | TEKNIK MEMBUAT ACUAN DENGAN DAUN PISANG

986
9
1
00:03:14
15.02.2022

Bekas tepung pelita mengunakan daun pisang untuk mendapatkan aroma yang sedap bahan: daun pisang stapler

KUIH TEPUNG PELITA LEMBUT BERGEDIK Idaman semua di bulan puasa.

5009
55
1
00:06:38
25.04.2021

Aduh sedapnya kalau dapat makan Kuih Tepung Pelita di bulan puasa ni.Apa kata kita buat sendiri lagi puas hati.Boleh juga diberi pada jiran tetangga.Jom kita tengok resipinya. KUIH TEPUNG PELITA Bahan A : 30 keping daun pisang yang telah dilayur - lebar 10 cm Acuan plastik bersaiz 6 cm x 4 cm Stapler untuk mengetip daun Bahan B: 1 cawan tepung beras (cap teratai) 1 cawan gula pasir 3 1/2 cawan air 1 cawan air pandan (blend 3 helai daun pandan) sedikit pewarna hijau Bahan C: 4 cawan santan pekat 1/2 cawan tepung beras 1 sudu teh garam Cara Membuat: 1. Untuk membuat acuan kuih,daun pisang dilayur dan dilap bersih.Potong lebar 10 cm.Gunakan acuan plastik supaya saiz acuan kuih menjadi sama besarnya.Kalau tiada acuan plastik,boleh guna sebarang kotak yang bersaiz 6 x 4 cm. 2. Lipat hujungnya seperti dalam video. Stapler untuk mengetip daun dan gunting lebihan daun.Bentuknya hendaklah empat segi. 3. Untuk membuat bahagian bawah,satukan tepung beras,gula,air daun pandan dan air.Kacau sebati.Masukkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan warna . 4. Tapiskan ke dalam periuk dan masak hingga pekat dan mendidih. 5. Masukkan dalam alat dispenser (jika ada) untuk memudahkan menuang adunan.Jika tiada,guna senduk saja.Isikan separuh dari acuan .Boleh juga bubuh 1/3 saja. 6. Untuk bahagian atas,satukan semua bahan C dan kacau sebati.Tapiskan dalam periuk dan masak hingga mendidih. 7. Masukkan adunan dalam jag dan tuang atas adunan hijau hingga hampir penuh. 8. Sejukkan kuih beberapa jam sebelum dinikmati. #kuihtepungpelita #tepungpelitagedik Sila follow saya di sini: 🤍 🤍 Emel: ani_zakaria🤍yahoo.com.my

Cara Buat Bekas Tepung Pelita Guna Daun Pandan

18129
124
15
00:01:23
29.04.2020

Cara lipat daun pandan untuk bekas kuih tepung pelita. Sangat mudah. Terima kasih kerana menonton. Jika bermanfaat, sila like & komen. Jangan lupa subscribe!

TUTORIAL TAKIR DAUN PANDAN SEGITIGA ll Mudah dan langsung bisa

1389
17
0
00:03:15
14.12.2021

TUTORIAL TAKIR DAUN PANDAN SEGITIGA ll Mudah dan langsung bisa #takirdaunpandan #talamtako #takir #talamtakothailand #jajanankhasthailand

KUIH TAKO | MAKAN SEJUK2 PERGHHHH |🥥🌰 |#108

230
6
0
00:08:02
02.12.2021

BAHAN - BAHANNYA -: UNTUK ACUAN DAUN PANDAN -Daun pandan yg dipotong 20cm panjang -kemudian potong kepada 5 bahagian(potong -separuh sahaja..jangan sampai putus) - setiap bahagian berukuran 4cm - lipat acuan nengikut bahagian yg dipotong -tapak acuan dilipat bersilang(rujuk video) BAHAN LAPISAN BAWAH Tepung jagung - 1/2cawan Air pandan - 2cawan(2cwn air +10helai daun pandan) Air - 1/2cawan Gula - 1/2cawan(x suka manis boleh kurangkan) Sengkuang cina 5-6biji(kupas dan potong dadu) BAHAN LAPISAN ATAS Tepung beras - 1/2cawan Gula - 1/2cwn Santan pekat - 31/2 cwn Secubit garam

Ternyata mudah banget buatnya||Tutorial membuat takir daun pandan

269
5
0
00:05:54
08.11.2021

#Takir daun pandan #Takir talam Tako #Takir dari daun pandan #wadah talam dari daun pandan #wadah talam super praktis

Tepung Pelita Lembut Gedik Tanpa Kukus

1082906
34176
2804
00:09:52
13.04.2021

Resepi kali ini ialah resepi Tepung Pelita, antara kuih Melayu yang paling famous di bazar Ramadan. Hi Semua...Dalam video ni Che Nom akan tunjukkan cara untuk membuat acuan tepung pelita menggunakan daun pisang...kalau takda daun pisang, boleh guna bekas plastik aja. Kuih ni ada 2 lapisam, lapisan hijau atau lapisan pandan dan lapisan putih yang lemak bersantan. Sedap dan lembut sangat bila dimakan. NOTA PENTING: masuk tepung dan kacau sekata dulu kemudian baru pasang api dan kacau di atas api perlahan //Bahasa Melayu - Bahan-bahan untuk lapisan hijau: 7-8 helai daun pandan 5 cawan air 1 cawan tepung beras 1 sudu kecil air kapur (bancuh cair) 1 cawan gula sedikit pewarna hijau ½ sudu kecil gula (kasar atau halus) Bahan-bahan untuk lapisan santan: 4 cawan santan 5 sudu besar tepung beras garam secukup rasa //English Ingredients for the pandan layer: 7-8 pandan leaves 5 cups of water 1 cup rice flour 1 teaspoon of lime water (thin mixture with water) 1 cup sugar a drops of green food coloring ½ teaspoon of sugar (coarse or powder) Ingredients for coconut milk layer: 4 cups coconut milk 5 tablespoons rice flour salt to taste Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #resepichenom #tepungpelita

Cara Membuat Takir Daun Pandan || Mudah Dijamin Langsung Bisa

1130
28
8
00:05:30
10.04.2021

Cara Membuat Takir Daun Pandan | Mudah Dijamin Langsung Bisa Hai teman2 kali ini saya mau berbaki tutorial cara membat takir dari daun pandan yang berbentuk segitiga, kita akan membutihkan peralatan stepler, gunting dan daun pandan, yuk langung saja kita buat ya. 1. Pertama tama kita llipat daun pandan sebanyak 3 kali. 2. lalu kita gunting. 3. Gunting ke 2 sudutnya, perhatikan cara menggunting nya pada video. 4. Pada saat kita buka ada 4 bagian 5. Kemudian sisipkan setiap bagian, liat pada tutorial video. 6. Terakhir untuk megencangkan kita steples lagi 7. Ulangi sapai semua daun panda habis. 8. Jadi deh … gampang ya. 9. Semoga bermanfaan. 10. Enjoy #tutorialtakirdaunpandan #caramembuattakirpandan #takirdaunpandan

Tepung pelita/ Tako menggunakan daun pandan..

30
2
0
00:02:01
14.04.2021

daun pandan (acuan) daun pandan (3helai blend) adunan pertama secawan/1 cup tepung beras secawan/1cup gula secawan/1cup pati air pandan air 3cawan (kacau semua dlm periuk dan didihkan sampai menggelegak/berkilat dan tuang dlm acuan) adunan kedua secawan/1cup santan pekat air 3cawan 3 susu besar menggunung tepung beras garam (kacau dan didihkan kedalam periuk sampai masak dan tuangkan keatas adunan pertama tadi) sejukkan siap. ps: kuih ini kurang manis boleh tambah secubit gula ke dlm acuan atau sengkuang sebelum lapis adunan pandan. selamat mencuba

Acuan tepung pelita #tepungpelita #acuan #smallbusiness

1983
40
0
00:00:16
15.02.2022

Bekas tepung pelita mengunakan daun pisang untuk mendapatkan aroma yang sedap bahan: daun pisang stapler

Tutorial Takir Daun Pandan ( tako )

44953
374
9
00:01:40
29.07.2019

Subscribe DapurAby : 🤍 #tutorial #daunPandan #tutorialTakirDaunPandan #tako

Resepi kuih TRADISIONAL (kuih pasung) daun pisang 🌴ikuti resepnya..

5346
60
10
00:07:50
06.08.2022

Created by InShot:🤍

Cetakan Kue Dari Daun Pandan #short #shorts #shortvideo

1562
30
0
00:00:31
18.10.2022

Cetakan Kue Dari Daun Pandan Ide cetakan kue, yang mungkin blm punya, cara bikinnya juga gampang, yuk simak videonya #jarijemariumma

TEPUNG PELITA SEDAP DAN MUDAH

442549
4280
369
00:07:10
25.12.2019

Hai semua. Dapur Biru ingin berkongsikan resepi Tepung Pelita paling sedap. Ada juga yang panggil kuih tako / kuih limas. Di tempat DB dipanggil kuih tepung pelita. Namun ramai yang memanggilnya kuih tako. Resepi ini sangat mudah dan paling penting sedapnya tak terkata. Jom sama-sama kita belajar buat Tepung Pelita 🤗. Ikut sahaja langkah- langkah di atas. Lapisan bawah: ✓ 1 cawan tepung jagung ( 125 gram ) ✓ 1 cawan gula pasir ( 250 gram ) ✓ 1 cawan air pandan ( 250 ml ) ✓ 4 cawan air biasa ( 1000 ml 🤍 1 liter ) Cara membuat: ~ Campur semua bahan, masak sampai likat. Kemudian, isi dalam acuan daun pandan dan biar sejuk seketika. Lapisan atas: ✓ 1 cawan tepung jagung ( 125 gram ) ✓ 1 cawan gula pasir ( 250 gram ) ✓ 1 cawan santan pekat ( 250 ml ) ✓ 6 cawan air biasa ( 1500 ml ) Cara membuat: ~ Campur semua bahan. Masak sampai likat. Kemudian , tuangkan atas lapisan bawah yang dah sejuk. #1 adunan, boleh dapat 40 biji kuih tepung pelita. Jom kongsikan resipi ini dengan yang tersayang , keluarga , sahabat dan semua yang ingin belajar membuat Tepung Pelita. Semoga resipi ini dapat memberi manfaat kepada anda semua. Jika anda sudah mencuba resipi ini bolehlah tag Dapur Biru di youtube, instagram dan facebook dengan #resipimasakanuntukanda Join Telegram ▶️ 🤍 Subscribe Dapur Biru ▶️ 🤍 Follow instagram ▶️ 🤍 Like Facebook ▶️ 🤍 #tepungpelita #kuihtradisionalmelayu #resepkuihtako #kuihtradisional #resepiringkas #recipesedap #mudahdanringkas #shouldtry #resipirecipe #dapurbiru #sayasudahandabilalagi

TUTORIAL CARA MEMBUAT TAKIR DAUN PANDAN BENTUK PERSEGI DAN SEGITIGA | Tanpa alat ukur

189
30
33
00:07:38
26.06.2022

Asslaamu'alaikum.. Kali ini bunda ingin berbagi tutorial cara membuat takir daun pandan yang berbentuk persegi dan segitiga, tanpa menggunakan alat ukur ya. Cara membuatnya, simak video di atas sampai habis ya 😊 Jangan lupa untuk selalu dukung channel 🤍BundaCookChannel dengan cara like dan SUBSCRIBE. Nyalakan lonceng notifikasinya juga ya, agar tidak ketinggalan video2 terbaru dari kami. Terimakasih 🙏 #takirdaunpandan #takir #talamtako #tutorialtakirdaunpandan

TUTORIAL CARA MEMBUAT TAKIR DAUN PANDAN DENGAN MUDAH

45
5
0
00:00:56
27.09.2020

TUTORIAL CARA MEMBUAT TAKIR DAUN PANDAN DENGAN MUDAH

Kuih Tako Sagu Jagung

1433
34
16
00:04:47
08.11.2021

Kuih tako manisan yang sedap enak, manis berlemak. Bertambah berselera bau wangi daun pandan dari kelongsongnya dicampurkan pula dengan sagu dan jagung. Boleh ubah dan campurkan dengan sengkuang cina, keladi, nangka atau apa saja ikut citarasa masing-masing. Nak tahu cara buat kelongsong tako dari daun pandan sila click link di bawah; Tutorial Buat Acuan Kuih Tako,Tepung Pelita atau Kuih Limas: 🤍 Bahan-bahan - lapisan sagu 150g sagu 600g air kosong 150g gula pasir 1/4 sudu teh garam 1 cawan jagung yang telah di masak Pewarna hijau - pewarna makanan Lapisan santan 500g santan 2 sudu besar tepung beras 1 sudu besar tepung jagung 1.5 sudu besar gula 1/2 sudu teh garam Ingredients - sago layer 150g sago 600g of plain water 150g granulated sugar 1/4 teaspoon of salt 1 cup cooked corn Green dye - food coloring Coconut milk layer 500g coconut milk 2 tablespoons rice flour 1 tablespoon cornstarch 1.5 tablespoons of sugar 1/2 teaspoon salt Kandungan; 00:00 Kuih tako 00:10 Bahan-bahan lapisan sagu 00:29 Cara masak sagu 02:44 Bahan-bahan lapisan santan 03:31 Cara masak santan 04:28 Hidang Facebook 🤍 #tako #kuihtako #ขนมตะโก้สาคูข้าวโพด Sekiranya video ini memberi manfaat, sila Like, Share, Comments & Subscribe! Terima kasih, jumpa lagi di video akan datang.

Назад
Что ищут прямо сейчас на
acuan daun pandan free fire lag fix Diya Oil Lamps 僧人 facebook recovery facebook id hack seophilippines 刪除 Angus Bull JESSICA ABSALON limba andro xo ayam rica rica rumahan 出轨 arabic wax Ms APaSh gemeinsam mizhi randilum full movie Resep Gurame Bakar São Januário Dom